Achtergrond
AVROTROS

Adoptievader Rob: 'Overheid, doe het niet. Stop interlandelijke adoptie'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Adoptievader Rob: 'Overheid, doe het niet. Stop interlandelijke adoptie'

We denken te licht over adoptie en moeten bewuster worden van de consequenties. Dat zegt adoptievader Rob Marrevee, auteur van het boek Vaderland over de donkere kant van adoptie. Hij krijgt er veel reactie op. “Geadopteerde kinderen vertellen me dat ze die negatieve kant niet kunnen delen met hun ouders.”

#96 - Roos in gesprek met Rob Marrevee - MISCHA!

Marrevee vindt het onverstandig dat de overheid overweegt om interlandelijke adoptie onder bepaalde voorwaarde te hervatten. “Ik denk dat het beter is om niet te adopteren. Doe het in ieder geval in je eigen cultuur, in je eigen land. De hechtingsproblematiek is enorm ingewikkeld. En de binding, daar waar je thuishoort, wordt flink onderschat”, vertelt hij.

Naïef

De kinderen van Marrevee en zijn vrouw zijn vier en één jaar oud wanneer ze begin jaren negentig door het Nederlandse stel worden geadopteerd en van Ethiopië naar Nederland verhuizen. In de wetenschap dat de ouders van de kinderen niet meer leven en Rob en zijn vrouw zelf niet in staat zijn om kinderen te krijgen, denken ze een juiste beslissing te hebben gemaakt.

Foute gegevens

Al snel nadat de kinderen zijn aangekomen in Nederland blijkt het een en ander niet te kloppen. Wanneer Rob en zijn vrouw met de kinderen naar een festival voor geadopteerde kinderen uit Ethiopië gaan, is hun oudste zoon ervan overtuigd dat zijn vader er ook is. “Wij dachten: dat kan niet, je hebt helemaal geen vader meer.” Jaren later ontvangen ze een brief uit Ethiopië dat de vader van de kinderen toch in leven is. “Dat soort fouten mogen eigenlijk niet kunnen. Mijn oudste zoon heeft daar levenslang last van. Dat gaat niet over.” Ook de leeftijd van zijn oudste zoon blijkt achteraf niet te kloppen. “Ik ben naïef geweest, heb een groot risico genomen en dat gaat ten koste van de kinderen.”

Open wond

Rob begrijpt wel dat hij zoveel reactie krijgt op zijn verhaal. "Veel geadopteerden zeggen tegen me: Je bent de eerste adoptievader die zich op deze manier durft uit te spreken. Het is een open wond. Voor adoptieouders en de geadopteerden. Ik heb geen oplossing, maar ik wil het onderwerp wel openbreken."

Luister het hele gesprek hier terug!

#96 - Roos in gesprek met Rob Marrevee - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie