Achtergrond
NOSNTR

Levenseinde kliniek herziet werkwijze na kritiek Toetsingscommissie

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Levenseinde kliniek herziet werkwijze na kritiek Toetsingscommissie

De Levenseindekliniek gaat de werkwijze aanpassen, nadat de Toetsingscommissie Euthanasie oordeelde dat er niet zorgvuldig is gehandeld bij twee patiënten. De kliniek heeft niet genoeg duidelijk gemaakt dat er in deze twee gevallen sprake was van uitzichtloos lijden.

Als er euthanasie gepleegd gaat worden, moet een onafhankelijke arts het oordeel van zijn collega bekijken. In een geval vonden beide artsen het lijden uitzichtloos, maar een van hen meende dat er nog zicht was op verbetering. Bij de andere casus was het verslag van de onafhankelijke arts te summier.

Steven Pleiter, bestuurder van de Levenseindekliniek, vindt dat er zorgvuldig is gehandeld, maar staat open voor deze extra evaluatie. "De artsen die dit overkomt zijn aangeslagen. Ze zijn er van overtuigd dat ze integer hebben gehandeld. Het raakt ze persoonlijk als een ander dan zegt dat dat niet zo is."

"Wat uitzichtloos lijden is, staat voor interpretatie open."

Pleiter wil voortaan extra reflectiemomenten inlassen voor mensen met zeer complexe problematiek. Ook de schriftelijke verslaglegging wordt onder de loep genomen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie gaan de zaak verder onderzoeken.

Ster advertentie
Ster advertentie