Achtergrond

Freek de Jonge: 'beteugeling Wilders populisme treurig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Freek de Jonge: 'beteugeling Wilders populisme treurig'

[KRO-NCRV] Nadat cabaretier Freek de Jonge begin deze week in zijn conference 'De Stemming' een prikkelende vooruitblik gaf op de verkiezingen, keek hij deze vrijdag in Stand.nl terug op de dag waarop de VVD de grootste en de PVV tweede werd.

Treurig

Hoe kijkt De Jonge naar de verkiezingsuitslag? “Het was natuurlijk in de eerste plaats een zogenaamde afstraffing van de PvdA”, meent hij. “De VVD heeft kennelijk meer baat gehad bij de coalitie.” Volgens de cabaretier is het treurig dat de media vooral berichtten over de beteugeling van Wilders’ populisme. “Dat enorme electoraat, zo’n miljoen mensen, wordt daarmee afgeserveerd. Wordt er wel geluisterd naar wat die kiezers bezighoudt? Heeft de politiek daar een antwoord op?” De maar steeds groter wordende kloof tussen burger en politiek was ook al het thema van zijn conference. Na de verkiezingen van woensdag kan De Jonge alleen maar zeggen dat die kloof nog groter is geworden.

Kort geheugen

Dat de VVD wederom de grootste werd heeft te maken met de rel met Turkije, denkt De Jonge. “Een hoop mensen hebben erkend dat de minister-president daarmee zijn gezag toonde en daardoor vertrouwen ze hem weer: doe jij het dan maar. Wat dat betreft hebben mensen een kort geheugen.” De Jonge doelt hiermee op Groningen, waar de VVD ook veel stemmen kreeg. “Terwijl de minister-president drie keer nadrukkelijk is aangesproken op de misstanden rond de aardgasboringen daar en hij vervolgens drie keer heeft gefaald in dat dossier.”

Vergissing toegeven

Als geboren Groninger maakt De Jonge zich hard voor de gedupeerden van de omstreden aardgasboringen, die veel schade aan huizen veroorzaken. Met de petitie ‘Laat Groningen niet zakken’ probeert hij onder meer een einde te maken aan die boringen en de transitie naar duurzame energie af te dwingen.

“Ik heb binnenkort contact met Rutte en verwacht wel dat hij naar Groningen komt. Hopelijk geeft hij dan toe dat hij zich vergist heeft in de omvang van dit probleem. En dat er meer aandacht komt voor het naleven van de Parijse afspraken”, zegt De Jonge. “Ik ga graag met hem op stap in Groningen.”

Bekijk hier het gesprek met Freek de Jonge

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie