Naar homepage
Achtergrond

'Vaccineren gaat aan zijn eigen succes ten onder'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vaccineren gaat aan zijn eigen succes ten onder'

Wereldgezondheidsorganisatie WHO slaat alarm over de grootste mazelenepidemie in tien jaar. De vraag is of er de komende jaren meer van dit soort epidemieën volgen, want in Nederland is de vaccinatiegraad het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Hoe gaan we om met ouders die twijfelen over vaccinatie? Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

Ouders vragen zich volgens jeugdarts Marieke Morssinkhof vaak af wat de bijwerkingen zijn van vaccinatie. "En ook, mijn kind is nog zo klein, is vaccineren wel nodig? De ziektes komen toch niet meer voor? Het prikken gaat eigenlijk aan zijn eigen succes ten onder, juist omdat het zo goed gaat. Maar het is juist dan belangrijk om te vaccineren, om ziektes te kunnen blijven voorkomen."

Sanne Windey is een ouder die twijfelde of ze haar kind moest laten vaccineren. "Ik heb dat bij mijn eerste dochter wel gedaan, gewoon volgens het Rijksprogramma. Maar bij mijn tweede dochter begon ik te denken: waarom doe ik het eigenlijk? Hoe nuttig is het? Dan ga je Googlen, kom je in een bubbel terecht en voor je het weet zit je in een doolhof waar je niet meer uitkomt."

Hoe gaan we om met ouders die twijfelen?

Twijfel is iets wat Morssinkhof vaak tegenkomt in haar spreekkamer, wanneer ze een dialoog aangaat met ouders over het wel of niet vaccineren van hun kind. "Wat wij dan doen, is kijken waar de twijfels zitten. Bijvoorbeeld over de hulpstoffen die in een vaccin zitten. Wat ze niet weten is dat in een peer nog veel meer van die hulpstoffen zitten. Als je dat uitlegt, geeft dat inzicht. Er overlijden gewoon mensen aan de mazelen, dat is erg jammer. Wat je niet moet doen is ouders proberen te overtuigen om het te doen."

Na eigen onderzoek en door te googlen heeft Windey uiteindelijk besloten om haar tweede kind wel te laten vaccineren. "Ik besloot om te vertrouwen op de overheid. Ik vind ook dat je een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Je bent ook verantwoordelijk voor de kinderen die niet gevaccineerd willen worden."

Ster advertentie
Ster advertentie