Achtergrond
EO

Klaas Dijkhoff: 'Segers mag me alleen bellen als hij naar Egypte is verhuisd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klaas Dijkhoff: 'Segers mag me alleen bellen als hij naar Egypte is verhuisd'

Klaas Dijkhoff, die twee weken geleden afzwaaide als fractievoorzitter van de VVD, heeft een nieuwe baan. Samen met drie anderen start hij een bureau dat zich richt op gedragsinzicht, strategie en positionering. Nederlandse politieke partijen gaat hij echter niet helpen: "Gert Jan Segers mag me alleen bellen als hij weer terug naar Egypte is verhuisd", zo zegt hij in Dit is de Dag.

Dijkhoff wordt naar eigen zeggen geen doorsnee marketeer. Hij wil vooral inzicht bieden in het gedrag van mensen. "Het fascineert me dat er heel veel wordt gedaan met marketing, met zo weinig inzicht van hoe mensen zich gedragen. Hoe krijg je nou het effect dat je wil, hoe krijg je nou dat draagvlak? In plaats van het podium opklimmen en tegen mensen zeggen wat ze moeten vinden, want daar ga je ze niet mee overtuigen."

Video niet beschikbaar

Klimaat

In Den Haag probeerde de voormalig voorman van de VVD die kennis ook in te zetten. Dat deed hij niet alleen bij VVD-campagnes, maar ook bij politieke vraagstukken. "Bij het klimaatdossier heb ik een keer flink aan de noodrem getrokken, omdat ik het idee had dat wat we in Den Haag deden heel ver af stond van gewone mensen en hoe we die mensen mee konden krijgen." Daarom heeft hij ook in zijn rol als fractievoorzitter geprobeerd om plannen te maken die burgers verleiden om andere keuzes te maken, vertelt Dijkhoff.

The Godfather

De tune van The Godfather zal Dijkhoff de komende maanden een stuk minder horen. Die ringtone klonk als Mark Rutte belde. Dat kwam voort uit een grapje, omdat Rutte Dijkhoff regelmatig probeerde te overtuigen om toch in de politiek actief te blijven. Dijkhoff zag dat niet zitten: "Politiek is een beetje als de maffia. Het is niet zo makkelijk om erin te komen, maar het is helemaal niet makkelijk om er weer uit te komen."

Nog steeds bellen de twee regelmatig met elkaar, maar alleen voor persoonlijke gesprekken en niet meer voor politieke adviezen. "Ik ga niet m’n oude werk zitten doen." Naar het hoogoplopende debat over de mislukte verkenning heeft hij dan ook niet gekeken. "Na tien jaar weet je hoe zo’n debat gaat en dat mensen zich enorm kunnen verliezen in wat ze op dat moment voelen en dat je een paar dagen pas kan zien wat er nu echt gebeurd is."

Dat in de dagen na het debat de talkshows volzaten met VVD-prominenten verbaast Dijkhoff niet. "Zo'n actie van Gert-Jan Segers triggert mensen, dus ik snap wel dat mensen dan de andere kant willen laten horen." Dijkhoff werd zelf ook meermaals gebeld, maar heeft vriendelijk bedankt. "Ik ben net afgezwaaid en het duurt een tijdje tot je prominent wordt, laat staan mastodont."

klaas dijkhof

Ster advertentie
Ster advertentie