Achtergrond

'Auto grootste gevaar voor onze kinderen'

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Auto grootste gevaar voor onze kinderen'

[NTR] We houden automobilisten teveel de hand boven het hoofd ten koste van fietsongelukken met kinderen en een stijgend aan fietsdoden, stelt fietsprofessor Marco te Brömmelstroet in het NTR-programma Fietsend het jaar uit.

Dit zijn de cijfers: Jaarlijks raken meer dan 3.000 kinderen met hun fiets betrokken bij een ongeluk. Onder het aantal doden in het verkeer zijn meer fietsers dan automobilisten. In 2017 steeg het aantal dodelijke slachtoffers bij ongelukken met fietsers tot 206.

"De auto is het grootste gevaar voor onze kinderen", aldus Te Brömmelstroet. "Ik vind het tijd voor een herleving van de jaren zeventig slogan: Stop de kindermoord! Als we de auto zo'n dominante plek blijven geven, gaat dat ten koste van mensenlevens. Rijkswaterstaat cijfert doden weg tegen tijdwinst voor de automobilist."

In de jaren zeventig kwam er een succesvolle burgerbeweging op gang die aandacht vroeg aandacht voor kinderen en andere zwakkere weggebruikers in het verkeer. Om aandacht te krijgen, gebruikten ze de slogan 'Stop de kindermoord!'

De fietsprofessor pleit voor verplicht stapvoets rijden in woonwijken en rond scholen. "Waarom maken we daar niet 15 kilometer per uur de norm?", vraagt hij zich hardop af. Hij signaleert veel weerstand op het moment dat de auto ter discussie komt te staan om de fiets meer ruimte te geven in de stad.

Gummetje

Fietsen is gezond voor lijf en hoofd, vertelt lange afstandsfietser Kor van Hulten in Fietsend het jaar uit. "Fietsen is een gummetje door je brein, is mijn adagium." Fietsen is niet alleen een gummetje maar ook een pennetje in het brein, is de ervaring van Marijn de Vries, medepresentator van Fietsend het jaar uit. "Ik werk eigenlijk ook op de fiets, want ik krijg veel ideeën voor mijn columns op de fiets. Eigenlijk schrijf ik mijn columns terwijl ik fiets."

Fietsstad Houten: vreselijk

Over de fietsstad van het jaar Houten in de provincie Utrecht is Marijn de Vries (medepresentator van Fietsend het land uit) helemaal niet enthousiast. "Ik vind Houten een vreselijke fietsstad. Ik ben er verschillende keren verdwaald op de fiets. Je raakt er volledig de kluts kwijt." Saskia van der Kluit - directeur van de Fietserbond - erkent dat de fietscoordinatie in Houten beter kan. "Daar heeft Houten op ingespeeld met het aanbrengen van kleurmarkeringen op lantaarnpalen."

Beluister hier de uitzending Fietsend het jaar uit van de NTR, met presentatoren Jeroen Dirks en Marijn de Vries:

1e uur Fietsend het jaar uit

wat brengt 2019 op fietsgebied?

Ster advertentie
Ster advertentie