Achtergrond

Vader Anne Faber: 'Belangrijk dat dit niet onopgemerkt voorbij gaat'
VPRO

foto: Linelle Deunkfoto: Linelle Deunk
  1. Nieuwschevron right
  2. Vader Anne Faber: 'Belangrijk dat dit niet onopgemerkt voorbij gaat'

Wim Faber is de vader van Anne Faber, de 25-jarige Utrechtse die op in september 2017 werd vermoord. Samen met zijn broer, Hans Faber schreven zij een boek over haar vermissing en het hele proces dat volgde: Anne: kroniek van een zoektocht. Wim Faber schreef het voor- en nawoord. In Nooit Meer Slapen sprak hij met Pieter van der Wielen.

"Gedurende de hele zoekperiode was ik een machine. Ik kon het niet opgeven", aldus Faber. In Nooit Meer Slapen vertelt hij vanaf het eerste moment dat hij besefte dat er iets mis was. Over de paniek die volgde, de zoekactie met vrijwilligers en de samenwerking met de politie. "Ik kon pas opgeven toen het lichaam van mijn dochter was gevonden."

Quote

We hadden één doel: Anne vinden

Wim Faber

Voorkomen kunnen worden

Toen duidelijk werd dat Michael P. de dader was, een al eerder veroordeelde verkrachter, beet Wim Faber zich vast in de zaak. Hij wilde alles weten van de dader, las alle stukken van het gerechtshof. Faber vond kritische rapporten: "Vrij snel kreeg ik door dat er dingen niet goed waren gegaan. En dat deze moord misschien voorkomen had kunnen worden."

Controle

Met Pieter van der Wielen spreekt Faber over rechtvaardigheid, vrijheid en leiderschap. Over het nemen van verantwoordelijkheid, en het krijgen van genoegdoening en controle in een situatie waar je geen controle over hebt.

Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen is het cultuurprogramma van de VPRO dat maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur te horen is op NPO Radio 1. Pieter van der Wielen (ma/di/wo/do) en Liesbeth Staats (vr) ontvangen in het eerste uur een gast uit de cultuur of actualiteit. In het tweede uur hoor je reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal. Nooit Meer Slapen is ook terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie