Achtergrond
EO

‘Je moet kind niet voorliegen dat Sinterklaas bestaat’

foto: ANP, Evert Elzingafoto: ANP, Evert Elzinga
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Je moet kind niet voorliegen dat Sinterklaas bestaat’

Het heerlijk avondje is gekomen. Met Sinterklaas, Pieten, pepernoten, chocoladeletters en natuurlijk cadeautjes. Maar wat vertel je je kinderen over Sinterklaas? Laat je ze in de goedheiligman geloven, of is het toch beter om je kinderen niet 'voor te liegen'? Opvoedcoaches Liesbeth Hop en Tea Adema gingen erover in gesprek in Dit is de dag.

Video niet beschikbaar

Hop vindt dat je je kind niet moet voorliegen, want met het vertellen dat de Sint niet bestaat kun je een vertrouwensbreuk tussen ouder en kind veroorzaken. Zij heeft er bij haar kind daarom altijd een spel van gemaakt: "We spelen het feest met elkaar na omdat het zo'n bijzondere man was vroeger". Haar zoon heeft er naar eigen zeggen nooit last van gehad dat hij wist dat Sinterklaas niet bestond. En: hij heeft nooit geklikt naar andere kinderen.

Adema ziet het Sinterklaasverhaal als een sprookje, en niet per se als een leugen. "Je liegt ook weleens tegen je kinderen dat de koekjes op zijn terwijl dat niet zo is", zegt zij. Ze erkent dat 'het gesprek' voor sommige kinderen traumatisch kan zijn, maar daarmee kunnen kinderen ook leren omgaan met teleurstelling. 'Je kunt een belangrijke les leren als kind'.

Kind laten geloven in Sinterklaas?

Ster advertentie
Ster advertentie