Achtergrond
EONOS

Peter Heerschop en Angela de Jong breken lans voor de leraar

foto: Jos de Grootfoto: Jos de Groot
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter Heerschop en Angela de Jong breken lans voor de leraar

Afgelopen zondag keken zo'n vier miljoen mensen naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Luizenmoeder. Kennelijk raakt deze serie, die zich afspeelt op een Nederlandse basisschool, een snaar. En dat is interessant in een tijd waarin leerkrachten de straat op gaan voor meer salaris en voor meer waardering voor hun beroep. In Langs de Lijn En Omstreken breken oud-onderwijzer Peter Heerschop en echte luizenmoeder Angela De Jong een lans voor de leraar.

Video niet beschikbaar

Cabaretier Peter Heerschop is van origine eigenlijk gymleraar en houdt nu veel lezingen voor het onderwijs. "Ik geef eigenlijk peptalks, want het onderwijs ligt me na aan het hart. In de media is zoveel gezeur over leraren, hoe slecht het gaat, wat ze allemaal niet kunnen. Ik vertel verhalen waarvan ze denken, dat doe ik al. Het belangrijkste is liefde. Iedereen moet erbij horen. En iedereen wil bijzonder zijn. Als het met één iemand niet goed gaat, gaat het met de hele klas niet goed. Daar zijn die mensen elke dag mee bezig. Het gaat eigenlijk heel goed met het Nederlands onderwijs."

Luizenmoeder

TV-recensent Angela De Jong is zelf ook luizenmoeder op de school van haar kinderen en haar moeder is zelf ook kleuterjuf. "Mijn moeder heeft een hele grote klas, wel dertig kinderen. Ze heeft nu de oudergesprekken met een kookwekker. De zwaarte zit erin dat ze alles moet opschrijven in een systeem waar de ouders ook in kunnen. Ouders kunnen dan wel klagen over wat je opschrijft."

Het succes van de serie De Luizenmoeder zit voor veel mensen in de herkenbaarheid. Heerschop: "Ik vind het een hele goede parodie op de ouders - veel meer nog dan op het onderwijs. Iedereen heeft op een basisschool gezeten of heeft er kinderen, iedereen kent die omgeving." Ook Angela De Jong heeft met veel spanning op de eerste aflevering van het nieuwe seizoen gewacht: "Ik was misschien wel nerveuzer dan de makers zelf."

Luister het hele gesprek hier terug:

Peter Heerschop en Angela de Jong over de Luizenmoeder

Aan welke juf of meester denkt u wel eens terug?

Angela de Jong en Peter Heerschop breken een lans voor de leraar

Ster advertentie
Ster advertentie