Achtergrond
NTR

Een kind wordt nu door een hond gebeten. Wat te doen?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Een kind wordt nu door een hond gebeten. Wat te doen?

Agressieve honden van dezelfde eigenaar hebben deze zomer twee kinderen gebeten in Roosendaal. Hoe kun je een bijtincident met een hond het beste voorkomen?

Nino (8) werd in zijn scheenbeen gebeten en Levana (4) in haar arm. De ouders maken zich zorgen voor andere kinderen in de buurt, omdat de eigenaar niet verplicht wordt om zijn honden te muilkorven.

In het debatprogramma Kwesties (NTR) waarschuwt advocaat en docent dierenrecht Iaira Boissevain over de houding van gemeenten met het aanpakken van bijtincidenten. "De gemeenten doen geen van allen iets. Alleen achteraf."

Maar wat moet je doen als je met agressieve honden te maken krijgt. Hieronder 4 gouden tips...

1. Zo zorg je dat kinderen niet gebeten worden

Een hond aaien? Regel nummer één is en blijft: altijd eerst toestemming vragen aan de eigenaar. "Wat veel mensen niet weten, is dat het zomaar op de kop af gaan een bedreigende houding is voor de hond", vertelt hondenexpert Olive Horrevoets. "Zeker voor honden met een kort lontje."

Wat opvalt is dat kinderen vaker slachtoffer zijn dan volwassenen, omdat ze ‘hondentaal’ niet begrijpen en daardoor verkeerd reageren. Bijtincidenten zijn vaak ernstiger bij kinderen, omdat ze vaak met hun gezicht op bekhoogte van de hond zijn.

2. Doe dit vooral wel en niet als een kind wordt gebeten

Emoties zijn op dat moment misschien moeilijk te bedwingen, maar de hondenexpert benadrukt hoe belangrijk het is om heel bewust te handelen. "Gillen en rennen kunnen het instinct van de hond verder aanwakkeren. Laat de eigenaar de hond tot de orde roepen."

De agressieve hond een schop verkopen? "Alleen als je zeker weet dat je op een goede plek en met de juiste kracht iets doet. Anders wordt de agressie van de hond juist erger."

3. Verzamel meteen bewijs en altijd aangifte doen

Als het misgaat, zorg voor bewijsmateriaal. "Eigenlijk moet je onmiddellijk zorgen dat je getuigen vastlegt", aldus advocaat en docent dierenrecht Iaira Boissevain. "Zorg dat de eigenaar staande wordt gehouden door iemand anders en dat er foto’s worden gemaakt. We doen in Nederland niet aan DNA-monsters van honden. Je moet dus vooral zorgen dat eigenaar en hond niet vandoor kunnen."

4. Plekken waar geen honden mogen? Bel de politie!

"Op het moment dat een vechthond een speelplaats betreedt, ga meteen weg met jouw kind. Als het een verboden plaats is voor honden, bel de politie."

Volgens Boissevain doen gemeente al tien jaar lang weinig aan preventie. De advocaat pleit ervoor dat wijkbewoners de druk gaan leggen op hun gemeente om in actie te komen. "Dat kan via een burgerinitiatief. Anders is het weer te laat en achteráf."

De ouders van Nino en Levana zijn verbaasd over de houding van de gemeente Roosendaal. Beluister hun reactie en die van de advocaat en dierenrecht-docent Iaira Boissevain bij het debatprogramma Kwesties (NTR).

Advocaat Iaira Boissevain over de vele bijtincidenten in Nederland

In heel Nederland zijn er naar schatting elk jaar zo’n 150.000 bijtincidenten door honden. Bij ongeveer 45.000 van deze incidenten moet een dokter of ziekenhuisbezoek aan te pas komen, aldus het overheidsrapport Hondenbeet in Perspectief.

Ster advertentie
Ster advertentie