Achtergrond

'We moeten harten van radicaliserende jongeren terugwinnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten harten van radicaliserende jongeren terugwinnen'

[KRO-NCRV] Jan Jambon voert als minister van Binnenlandse zaken in België een keiharde oorlog tegen terreur. Hij voerde na de aanslagen op vliegveld Zaventem vorig jaar veel repressieve maatregelen in. Nu wil hij juist de harten terugwinnen van de jongeren die dreigen te radicaliseren, maar dat kost tijd. "Het preventief werk is meer in de diepte en duurt langer", zegt hij bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Een greep uit de maatregelen die Jambon nam: Het afnemen van de Belgische nationaliteit, het innemen van paspoorten, telecombedrijven die de overheid informatie moeten verschaffen over klanten en langdurige eenzame opsluiting van terreurverdachten. Het leidde ook tot kritiek, van bijvoorbeeld Humans Right Watch.

Extra maatregelen

Volgens Jambon hebben de extra maatregelen gewerkt. "België had het trieste record van de meeste jihadis in Europa in Irak en Syrië te hebben zitten in vergelijking met ons bevolkingsaantal. Maar sinds begin 2016 is dat helemaal stilgevallen. België heeft ook het meeste mensen uit het ondersteuningsnetwerk van terroristen voor het gerecht gebracht en daadwerkelijk gestraft. Dus de maatregelen hebben absoluut hun doelstellingen bereikt."

'Programma harten terugwinnen'

Nu wil Jambon de harten van jongeren terugwinnen die op het pad van radicalisering zijn. "Ik wil de bestaande instellingen daarvoor gebruiken", vertelt Jambon, "zoals sportclubs en onderwijs. Op dat vlak hebben we ook actieplannen."

Het repressieve werk en 'programma harten terugwinnen' moeten naast elkaar bestaan volgens Jambon. "Die harde maatregelen zijn meer zichtbaar en het effect is onmiddellijk. Het preventief werk is meer in de diepte en duurt langer, daar zie je op langer termijn pas effect van. Als je begint met 'het programma van harten terugwinnen', zie je daar niet direct resultaat van."

Bekijk hier het gesprek met Jan Jambon

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie