Achtergrond
EO

'Laat kinderen niet de dupe worden van scheidingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat kinderen niet de dupe worden van scheidingen'

André Rouvoet is vanaf vandaag de kersverse voorzitter van het platform dat de ideeën van de Divorce Challenge gaat omwerken tot concrete actiepunten. Bij Dit is de Dag legt Rouvoet zijn ambities uit. "De schade die kinderen ondervinden tijdens een scheiding van hun ouders, moet voorkomen worden."

Ieder jaar zijn er rond de 70.000 kinderen die hun ouders uit elkaar zien gaan. In ongeveer 1500 gevallen gaat het om problematische scheidingen. "Dat aantal maakt mij niet uit", zegt de oud-minister voor Jeugd en Gezin, "maar het feit dat kinderen hinder van een scheiding ondervinden, is voor mij voldoende reden om met hart en ziel aan deze opdracht te beginnen."

Geen zicht

Voor de Divorce Challenge zijn ruim 500 inzendingen binnen gekomen, met uiteenlopende suggesties hoe er met scheidingen moet worden omgegaan. "Hieruit zijn vijf koplopers geselecteerd, en deze veelbelovende plannen krijgen steun vanuit het ministerie om uit te werken", vertelt Rouvoet.

In het huidige systeem wordt er pas naar scheidingen gekeken als het al tot een probleem is gekomen en de zaak voor de rechter verschijnt. Rouvoet stelt alleen dat er ook al heel veel aan vooraf gaat, waar nu geen zicht op is. "Misschien zijn er in die voorfases al mogelijkheden om tot ondersteuning, begeleiding, toerusting en voorlichting te komen voor die ouders om te vertellen hoe ze met hun problemen kunnen omgaan."

Verbeteringen

Tien jaar geleden was André Rouvoet actief als minister en hij vertelt dat de samenleving dit toen als betutteling en bemoeienis van de overheid had bestempeld. "Ik ben ook niet uit op overheidsregulering en wet- en regelgeving. Ik ga op zoek naar maatschappelijke initiatieven die ouders kunnen ondersteunen in deze complexe fase van hun leven, om te voorkomen dat kinderen onnodige schade hiervan ondervinden."

Tot 1 januari kan Rouvoet met bevindingen komen. Hij zal geen rapport schrijven, maar concrete verbeteringen aanbrengen met draagvlak van de organisaties die meedoen. "En dat zijn er gelukkig heel veel en ze zijn allemaal enthousiast."

Ster advertentie
Ster advertentie