Achtergrond

'Passagiers zijn nog niet klaar voor vliegen zonder piloot'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Passagiers zijn nog niet klaar voor vliegen zonder piloot'

Het is binnen dertig jaar mogelijk om zonder piloot te vliegen, denkt de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartmaatschappij Boeing. Volgens een onderzoek van de Zwitserse bank UBS kan de luchtvaartsector hier 35 miljard dollar mee gaan besparen. In datzelfde onderzoek blijkt wel, dat het overgrote deel van de mensen niet in een vliegtuig zonder piloot zou stappen.

Quote

We zijn nu al ingericht op vliegtuigen die in principe automatisch vliegen

Joris Melkert, luchtvaartdeskundige

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert staat positief tegenover deze ontwikkelingen bij passagiersvluchten, maar snapt dat mensen daar nog niet klaar voor zijn. ''Technisch zijn we hier al lang klaar voor, maar psychologisch zeker nog niet'', zegt hij bij De Ochtend op NPO Radio 1.

''We zijn nu al ingericht op vliegtuigen die in principe automatisch vliegen. Een piloot bestuurt een vliegtuig maar een paar minuten per vlucht. De rest wordt allemaal door de computer gedaan. De piloot zit er nu bij om alles in de gaten te houden. Die taak moet een computer gaan uitvoeren.'' Daar moeten volgens hem nog wel wat stappen voor worden gezet.

Mens inventiever dan computer

In 50% tot 75% van de ongevallen is het de piloot die de boel in noodgevallen verergerd, in plaats van redt. Daar staat tegenover dat mensen inventiever zijn dan computers. Mensen weten nieuwe oplossingen te bedenken voor problemen, terwijl computers werken met protocollen, die zijn opgesteld naar aanleiding van eerdere problemen.

Bekijk hier het gesprek met Joris Melkert.

Ster advertentie
Ster advertentie