Achtergrond
EONOS

Stop eens met roepen dat je 'zó autistisch' bent

foto: Blossom Books Boldfoto: Blossom Books Bold
  1. Nieuwschevron right
  2. Stop eens met roepen dat je 'zó autistisch' bent

"Ik hang altijd mijn overhemden op kleur, ik ben zó autistisch." Veel niet-autisten zeggen dit tegenwoordig, maar als het aan Bianca Toeps - wel autistisch - ligt, stoppen ze daar direct mee. In haar nieuwe boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit veegt ze de vloer aan met autisme-clichés. In Langs de Lijn en Omstreken noemt ze er een paar.

De titel van het boek is ook al een cliché, vertelt Bianca Toeps. Ze krijgt vaak de opmerking dat ze er niet autistisch uitziet. Dat is vervelend, vertelt ze, omdat autisten vaak hun hele jeugd geleerd wordt om er anders uit te zien dan ze doen.

"Mensen kunnen bijvoorbeeld geen oogcontact maken of met hun spieren gespannen zitten. Wat we heel vaak aangeleerd krijgen als we jong zijn, is dat we dat niet moeten doen en er maar normaal mogelijk uit proberen te zien", vertelt Toeps. Als iemand dan zegt dat ze er niet autistisch uitziet, is dat vreemd. "Neem je me nu niet serieus? Is het een compliment?"

Media

Toeps ergert zich ook aan de media, vertelt ze. Vaak worden daar cliché-autisten uitgenodigd. Kees Momma, bijvoorbeeld, bekend van de documentaire Het beste voor Kees. Op zich heeft ze niks tegen Kees zelf, maar talkshows nodigen hem vooral uit omdat hij excentriek is, denkt ze.

"Ze zoeken de meest excentrieke persoon die ze kunnen vinden", denkt ze, "het heeft vaak een hoog Man Bijt Hond-gehalte". Ze twijfelt aan de motieven van journalisten. Kees geeft in ieder geval, net als de bekende film Rainman, geen volledig beeld van wat autisme is. Met haar boek hoopt Toeps het beeld enigszins bij te stellen.

Bianca Toeps over haar boek over autisme

Ster advertentie
Ster advertentie