Achtergrond
KRO-NCRV

Boer Groningen: 'Staat wilde dat ik geheime documenten Groninger gas vernietigde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boer Groningen: 'Staat wilde dat ik geheime documenten Groninger gas vernietigde'

De Nederlandse staat heeft, bij monde van de landsadvocaat, druk uitgeoefend op de Groningse boer Sijbrand Nijhoff om geheime documenten te vernietigen. Hij maakte vorig jaar de gasdeal tussen staat en bedrijven in 1963 openbaar. "Er werd gedreigd met een huiszoeking", zegt hij in het radioprogramma 1op1.

Video niet beschikbaar

"De landsadvocaat en de NAM wilden dat ik de geheime documenten rond de Groninger gasdeal in 1963 vernietigde. Er werd ook gedreigd met een huiszoeking", zegt de 77-jarige boer Sijbrand Nijhoff. Hij maakte vorig jaar de deal rond de exploitatie van het Groningse gas openbaar. "Ik heb ze tot mijn beschikking. Misschien heb ik nog wel meer documenten, eigenlijk wel, ja", zegt Nijhoff. Hoe hij er aan komt, wil de oude paardenboer niet zeggen, "dat houd ik voor mezelf".

Dinsdag kreeg GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee het hele parlement achter zich om een parlementaire enquête in te stellen naar de gaswinning. Dat moet in 2020, nadat de afhandeling van de schade op gang is gekomen, gaan plaatsvinden.

"We weten dat het vreselijk is misgegaan. Het was een ongekend falen van de overheid. We willen weten waarom de economie zoveel voorrang kreeg. En heel lang is de Kamer en de Groningers voorgehouden dat de gaswinning niet omlaag kon. Dat roept heel veel vragen op", zegt Van der Lee.

Van der Lee hoopt dat de Groningse boer ook wordt gehoord in de parlementaire enquête. Hij voorziet ook ruimte om staatsgeheime informatie waar Nijhoff over beschikt op te vragen. Nijhoff is kritisch op de enquête, "ze halen alles uit de kast om naar niet te hoeven betalen. Die enquête komt er pas over jaren."

Boer Groningen: 'Staat wilde dat ik geheime documenten gasdeal vernietigde'

Ster advertentie
Ster advertentie