Achtergrond

'Duitse media hebben genoeg van Merkel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Duitse media hebben genoeg van Merkel'

"Ze is geen spectaculaire bondskanselier en is over het algemeen niet goed voor schandalen en stevige uitspraken. Duitse media zijn over het algemeen Merkel-moe", dat zegt oud-Duitsland-correspondent Margriet Brandsma vandaag in het Mediaforum.

Net zolang vergaderen tot iedereen moe is en je je zin wel krijgt. Dit was volgens Brandsma vaak de strategie van Angela Merkel en dat lijkt volgens sommige Duitse media niet meer te werken. En daarom hoor je volgens Brandsma steeds vaker dat dit misschien wel eens het laatste kunstje van Merkel kunnen zijn.

Merkel heeft het uitmuntend gedaan

Toch zijn er juist ook geluiden dat Merkel het heel goed heeft gedaan in de onderhandelingen. Zo zouden de Groenen hebben gezegd dat als iedereen zo aan tafel had gezeten als Merkel, de wereld er heel anders had uitgezien. "Dat geluid hoorde je bijna nergens terug", aldus Brandsma.

Er is ongelofelijk veel aandacht in de Duitse media voor het mislukken van de formatie. De ARD, die normaal gesproken niet vaak extra uitzendingen inlast, was gisteren de hele middag live. Dat laat volgens de oud-Duitsland-correspondent ook wel zien dat er iets aan de hand is.

Ongekend in Duitsland

Want een eenmaal in gang gezette formatie die vastloopt, dat gebeurt volgens Brandsma eigenlijk nooit in Duitsland. Zeker niet als die formatie al 2 maanden bezig is. "Het feit dat er meer dan twee partijen aan tafel zaten maakte de formatie sowieso al bijzonder. Toch was er wel lang het gevoel dat het zou gaan lukken."

Na 4 jaar is het wel klaar met Merkel

Of we nu zullen zien dat Merkel ermee stopt, dat betwijfelt Brandsma. "Ik geloof niet dat ze een kat in het nauw is. Ze is er echt van overtuigd dat ze dit gaat slikken en dat het haar gaat lukken om weer 4 jaar te zitten. Maar eigenlijk gelooft niemand dat ze daarna nog door zal gaan."

Bekijk hier het Mediaforum terug

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie