Achtergrond

Bijzondere band tussen Shirma Rouse en familie Aretha Franklin
EONOS

foto: Guido van Rietfoto: Guido van Riet
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzondere band tussen Shirma Rouse en familie Aretha Franklin

Shirma Rouse is groot fan van Aretha Franklin. Maar de familieleden van de vorig jaar overleden Queen of Soul hebben de Nederlandse zangeres ook in hun hart gesloten. Zodanig dat de Franklins een concert van Rouse bezochten in Londen, en haar de nieuwe film Amazing Grace lieten zien.

Aretha Franklin nam in 1972 het album Amazing Grace op, dat uitgroeide tot de best verkochte gospelplaat ooit. De beelden die ervan werden opgenomen, hadden tot een film moeten leiden. Maar die kwam er nooit, tot dit jaar. Shirma Rouse hoorde van Franklins familie waarom de film pas na haar dood is uitgekomen. "Ik ben in Detroit geweest bij haar begrafenis. Ze zeiden dat Aretha het niet wilde uitbrengen, omdat men haar er niet voor wilde betalen."

Diep onder de indruk

Rouse is diep onder de indruk van de film Amazing Grace. "Ik werd gek! Het album heb ik heel vaak gehoord, bij mijn oma thuis al. Maar dan die beelden erbij. Het is heel puur. Heel echt." Ze is verwonderd over hoe Franklin voor het oog verandert als ze begint te zingen. "Een rustige, stille, bescheiden vrouw gaat los, en de hele ruimte en de energie verandert meteen.''

Inspiratiebron

De Nederlandse zangeres heeft een band opgebouwd met de familie van Franklin. Dat begon toen ze toevallig in hetzelfde hotel zat, ten tijde van de begrafenis. "Ze vonden het bijzonder dat een Nederlandse vrouw helemaal over kwam om haar respect te tonen. Vervolgens hebben ze mij uitgenodigd. En volgende maand ga ik zelfs Thanksgiving met hen vieren."

Rouse beschouwt Franklin als de beste soulzangeres ooit. "Ze kon echt een verhaal vertellen, en was een inspiratiebron voor veel vrouwen in de zwarte gemeenschap. Mensen vonden haar een houvast in moeilijke tijden. Ze straalde echt hoop uit."

Ster advertentie
Ster advertentie