Achtergrond
BNNVARAEOKRO-NCRVNTRZwart

Het bijzondere verhaal van Reggery Gravenbeek

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Het bijzondere verhaal van Reggery Gravenbeek

Van beruchte drugsdealer in de Rotterdamse onderwereld naar het inspireren van jongeren om wat van hun leven te maken. Ex-gedetineerde Reggery Gravenbeek deed het. Met team Enkelband zet hij zich nu in om ex-gedetineerden en jongeren op het goede pad te brengen. En dat is niet alles. Naast zijn werk als jongerenwerker maakt hij films over thema’s waar de probleemjeugd zelf ook mee te maken heeft. Dit alles om ze te weerhouden van de fouten die hij zelf maakte.

Luister het hele gesprek in de podcast!

Eigenlijk had Reggery besloten om voorlopig even geen interviews meer te doen. Maar toen hij hoorde dat dit gesprek zou plaats vinden in het holst van de nacht, besloot hij toch in de auto te stappen om in het donker de reis te maken van Rotterdam-Zuid naar Hilversum.

Het verhaal van Reggery is bijzonder. Op zijn achttiende kwam hij in aanraking met het criminele circuit. Maar hoe kom je als jongen uit een fijne thuissituatie, daar zo plotseling in terecht?

Reggery Gravenbeek over zijn eerste aanraking met de criminaliteit in Rotterdam-Zuid

Uiteindelijk zit Reggery zeven jaar lang vast in de cel. Een pittige periode waarin hij in aanmerking komt met nieuwe 'gevaarlijke' vrienden. Het moment dat hij voor het eerst weer naar buiten gaat, voelt als een soort illusie. Hij is stil blijven staan in een tijd die in een rap tempo aan hem voorbij is gegaan.

Het leven na de gevangenis

Nu zet Reggery zich in voor jongeren en ex-gedetineerde. Met team Enkelband zorgt hij ervoor dat vroegtijdige schoolverlaters op het goede pad blijven en helpen zij ook ex-gedetineerde om een juiste weg in het leven te vinden.

Daarnaast is hij ook filmmaker. Hij maakt films met een belangrijke boodschap, met acteurs die hij zelf van straat plukte. Zijn laatste project heet SHANK en gaat over het messengeweld, de gevaren van social media en drillrap.

Het belang van films zoals SHANK

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie