Achtergrond
EO

'Eindtoets is een lapmiddel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Eindtoets is een lapmiddel'

"De eindtoets is een lapmiddel." Dat zei Jeanet Meijs van Beter Onderwijs Nederland vandaag in Dit is de Dag. Ze reageert hiermee op de inspectie van het onderwijs, die waarschuwt voor een wildgroei aan eindtoetsen. Volgens Meijs toetsen de huidige eindtoetsen al lang niet meer alleen wat kinderen kunnen, maar is het het enige controlemiddel wat er nog is om te ontdekken wat er allemaal op scholen gebeurt.

Video niet beschikbaar

Janneke Helsloot, ontwikkelaar van de IEP toets, een alternatief voor de Citotoets, is het niet met Meijs eens. "Wij meten hetzelfde als de Citotoets, dus ook taal en rekenen. En ons advies is net als dat van de Citotoets bedoeld als second opinion op het leerkrachtadvies. Het is een controle, maar ook een hulpmiddel voor de leraar om bevestigd te worden in het advies dat hij eerder gaf."

Objectiever

Commentator Elma Drayer vraagt zich af waarom we niet teruggaan naar een systeem zoals de Citotoets, waarbij één en dezelfde toets bepalend is voor heel Nederland, en het zwaarst weegt in schooladvies voor basisschoolkinderen. "Daarmee beperk je de invloed van de ouders, die zich willen bemoeien met het schooladvies van hun kind. En ten tweede ondervang je het feit dat een leerkracht ook niet volmaakt is. Een toets is objectiever," aldus Drayer.

Bas Moll, directeur van de zesde Montessorischool Anne Frank in Amsterdam, is het daar niet mee eens. Ten tijde van de Citotoets zag hij ouders hun kinderen klaarstomen met Citotrainingen en was er veel stress. "Nu laten we onze kinderen een adaptieve toets maken, die aansluit bij het niveau van de leerling. De Citotoets geeft elk kind precies dezelfde toets, die is soms te makkelijk en soms te moeilijk. Route 8, de toets die wij gebruiken, is veel prettiger voor kinderen en geeft uiteindelijk een perfect advies over welk type voortgezet onderwijs geschikt is voor het kind."

Al die eindtoetsen in het basisonderwijs, is dat erg?

Ster advertentie
Ster advertentie