Achtergrond

Appverbod: 95 euro boete voor één seconde niet opletten

foto: De Spaakfoto: De Spaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Appverbod: 95 euro boete voor één seconde niet opletten

[NTR] Vanaf 1 juli geldt het appverbod ook voor fietsers. Wat op het eerste gezicht een vanzelfsprekende veiligheidsmaatregel lijkt, kan leiden tot pubertje pesten. "Bouw liever vergevingsgezinde fietspaden", zegt fietsprofessor Marco te Brömmelstroet in de nieuwe NPO Radio 1-podcast De Spaak.

{podcast audio="108896" caption="Appverbod: 95 euro boete voor één seconde niet opletten" }

Het nieuwe appverbod voor fietsers (voor automobilisten geldt het al langer) is eigenlijk het werk van een man: Michael Kulkens. Ruim drie jaar geleden werd zijn 13-jarige zoon Tommy-Boy aangereden toen hij in het bos bij Bussum de weg op schoot. Tommy-Boy, die dj wilde worden, was op zijn telefoon bezig om de muziek uit te zoeken die hij op de verjaardag van zijn zusje wilde draaien. Hij had net Butterfly van DJ Tiësto ingedrukt.

Quote

Als je door redeneert, leg je de schuld van een ongeluk bij de fietser

Marco te Brömmelstroet

Zijn zoon deed niets fout, zegt Kulkens in De Spaak. Net zo goed als dat hij de automobiliste die zijn zoon aanreed niets verwijt. Maar wat was het fijn geweest als Tommy-Boy zich helemaal niet had laten afleiden. En - wie weet - had een appverbod daarbij geholpen. Met die boodschap stapte Kulkens naar de minister. Aanvankelijk toonde zij zich ongevoelig. Totdat Kulkens haar meer dan 5.000 reacties en trieste verhalen van andere ouders op zijn facebook-site liet zien.

Kulkens is tevreden dat er nu - relatief snel - een appverbod is. Ieder kind dat gewaarschuwd is, is er één. Maar UvA-fietsprofessor Marco te Brömmelstroet twijfelt. "Blaming the victim", twitterde hij nog niet zo lang geleden. Wat je in feite doet is de verantwoordelijkheid verleggen naar de zwakste verkeersdeelnemer, legt hij uit in De Spaak. Als je door redeneert, leg je de schuld van een ongeluk bij de fietser omdat die (misschien) aan het appen was.

Quote

Het appverbod gaat eigenlijk niet ver genoeg

Saskia Kluit

Te Brömmelstroet houdt een pleidooi voor 'afgeleid mogen zijn'. Best wel lastig in ons drukke verkeer. "Leg vergevingsgezinde fietspaden aan", zegt de fietsprofessor. Hier en daar wordt daar al mee geëxperimenteerd. Grasstroken langs de kant. Rubberen vangrails.

Hoewel ook Saskia Kluit van de de Fietsersbond bang is voor pubertje pesten - welke puber heeft 95 euro op zak om de boete bij overtreding van het appverbod te betalen? - is zij het niet eens met Te Brömmelstroet. "Het appverbod gaat eigenlijk niet ver genoeg", zegt zij in De Spaak.

Providers moeten appen op de fiets onmogelijk maken

"Wij vinden dat het simpelweg onmogelijk moet zijn om te appen tijdens het fietsen. De technische mogelijkheden zijn er. Laat de mobiele providers dat dus doen! Zodat we niet de hele tijd worden afgeleid door trillingen, geluidjes en lichtflitsen."

Dat fietsen daarmee voor veel mensen minder leuk wordt, moeten we maar op de koop toenemen, stelt Kluit. Het is zo druk geworden op het fietspad en daarbuiten, dat ook fietsers de regels gewoon moeten naleven. Ook als dat een appverbod is.

De Spaak

De Spaak is een wekelijkse podcast over het gewone fietsen. Fietsjournalist Jeroen Dirks probeert de niet alledaagse verhalen te vertellen achter onze meest vanzelfsprekende bezigheid. De Spaak is een productie van NTR en NPO Radio 1. Luister De Spaak via nporadio1.nl/podcasts, iTunes, Stitcher of je favoriete podcast app.

Het is de eerste podcast ter wereld over gewoon fietsen en gaat zo de strijd aan met de pakweg honderdduizend publicaties over wielrennen per week. Maar in De Spaak gaat het ook over heldendaden. Het gaat over de miljoenen mensen die dagelijks onderweg zijn van huis naar school of werk. Het gaat over de mogelijkheden om met je gewone stadsfiets naar Schiphol te fietsen (en daar op het vliegtuig te stappen) tot het bizarre succes van de studenten-Swapfiets. Van het toenemend aantal insecten rond je hoofd tot de activistische fietswethouder in de wereldberuchte en opgekuiste stadswijk Molenbeek.

Ster advertentie
Ster advertentie