Achtergrond
Zwart

Sociaalpsycholoog en journalist Marilse Eerkens: ‘Je wil sterke mensen in de wereld zetten, de wereld wordt complexer’

  1. Nieuwschevron right
  2. Sociaalpsycholoog en journalist Marilse Eerkens: ‘Je wil sterke mensen in de wereld zetten, de wereld wordt complexer’

Marilse Eerkens studeerde sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2000 als (freelance) journalist. Terugkerende thema’s zijn kansenongelijkheid, de inrichting van het onderwijs, kinderopvang, verlofregelingen voor ouders en andere ouderondersteuning. Tijdens De Nacht is ZWART gingen Lara en Nawa Sira met haar in gesprek over taboes rondom het ouderschap en de opvoeding.

Opvoedstijl linken aan toekomst

Pedagogen en psychologen zijn over het algemeen voorstander van autoritatieve opvoeding. Als kinderen later oud worden, hebben ze, wanneer ze deze opvoedstijl genoten hebben, het minst last van psychologische problemen en zitten ze het beste in hun vel. Deze opvoedstijl wordt ook wel ‘democratische opvoedstijl’ genoemd, omdat het kinderen het beste voorbereidt op het democratisch burgerschap. “Bij een strenge autoritaire opvoedstijl ben je een gezeglijk mens,” zegt Eerkens. Gezeglijke mensen volgen netjes de regels, maar kunnen ook angstiger en agressiever worden. Eerkens: “Als je geleerd hebt je op een bepaalde manier te gedragen, omdat je beloning of straf krijgt, ben je eerder geneigd om dingen te doen voor een beloning of om een straf te voorkomen.” Kinderen die een autoritaire opvoedstijl hebben ondergaan worden niet gedwongen om na te denken over de gevolgen van hun gedrag of om empathisch te zijn naar een ander. Volgens Eerkens zijn kinderen die heel vrij zijn opgevoed vaak stuurloos in het leven. Ze worden niet altijd gelukkig en kunnen narcistisch zijn, omdat ze gewend zijn dat alles om hen draait.

Marilse Eerkens over opvoedstijl linken aan toekomst

Taboe op hulp zoeken

“Het taboe om hulp te zoeken moet echt stoppen,” zegt Eerkens. Haar moeder was daar te trots voor. Het is een taboe dat je het niet allemaal zelf kan. In de generatie van haar moeder werd verondersteld dat een goede vrouw ook een goede moeder is, om hulp vragen was een taboe. Volgens Eerkens weten we zoveel meer dan we denken. “Het is heel normaal om je soms hulpeloos te voelen. Stel jezelf gerust met deze gedachte en dat je hierin niet de enige bent. En dat kan je weer rust brengen, waar je kinderen vervolgens van kunnen profiteren, doordat de relatie tussen jou en je kind goed blijft. Dat is het belangrijkste: dat de relatie met je kind open en eerlijk is.”

Marilse Eerkens over taboe om hulp zoeken

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

De Nacht is ZWART

Ster advertentie
Ster advertentie