Achtergrond
AVROTROS

Eerder gehoord: voedselvergiftiging tijdens een groot sporttoernooi

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerder gehoord: voedselvergiftiging tijdens een groot sporttoernooi

Geveld door buikgriep: Verschillende atleten hebben tijdens het WK atletiek in Londen voedselvergiftiging opgelopen in hun hotel. Onder de slachtoffers is onder anderen medaillekandidaat op de 400 meter Isaac Makwala uit Botswana. Hij moest zich vanwege maagproblemen maandag afmelden voor de series van de 200 meter. De Nederlandse ploeg zit in een ander hotel, daar is voor zover niemand ziek geworden.

Voedselvergiftiging

Het is niet voor het eerst dat voedsel roet in het eten gooit tijdens een groot toernooi. In 1991 verliet de voltallige PDM-ploeg ziek de Tour de France door het eten van bedorven kip. En dat terwijl dit dé Tour van de Nederlandse PDM-ploeg had moeten worden. Renner Erik Breukink was in topvorm en op weg naar de winst.

Raar verhaal

Al tijdens de Tour zetten journalisten als Mart Smeets hun vraagtekens bij het verhaal over de bedorven kip. Smeets: “Het is toch raar dat alleen de renners ziek worden van kip waar ook de ploegleiding van gegeten heeft?” Dagenlang wordt er volgehouden dat het echt een voedselvergiftiging is. Er komen zelfs officiële verklaringen van artsen uit verschillende ziekenhuizen. “Het was het grootste toneelspel ooit opgevoerd door een Nederlandse ploeg in de Tour, iedereen bleef liegen”, aldus Mart Smeets.

Intralipid

Later wordt bekend dat de renners injecties hebben gehad met Intralipid; een voedingssupplement op basis van soja dat ploegarts Wim Sanders met een injectiespuit bij de renners ingebracht heeft. Het is geen doping, geen verboden middel. Het middel wordt vooral gebruikt om oudere en zwakke patiënten bij te voeden. Er waren ook veel wielerploegen die dit middel gebruikten. Maar ploegarts Sanders maakte de fout om de Intralipid in de zon te zetten terwijl het niet warmer mag worden dan 25 graden.

Excuus

Smeets kan er nog boos om worden als hij zich bedenkt hoe hij en zijn collega’s zijn voorgelogen tijdens die Tour van 1991. Erik Breukink is de enige die ooit excuses gemaakt heeft, vertelt hij in Radio Eenvandaag. “Dat tekent de man, niet de ploeg. Breukink kan mij recht in het gezicht aankijken, hij heeft gezegd 'wij waren fout en ik heb gelogen waarvoor excuses'. ”

En zo bleek een van de grootste voedselvergiftigingen tijdens een groot sporttoernooi eigenlijk gewoon gepruts van de ploegarts.

Eerder Gehoord:voedselvergiftiging tijdens een groot sporttoernooi

Ster advertentie
Ster advertentie