Achtergrond

Luister hier alle eindejaarsgesprekken van NPO Radio 1 terug

foto: Omroep WNLfoto: Omroep WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister hier alle eindejaarsgesprekken van NPO Radio 1 terug

De feestdagen zitten erop. Door alle drukte geen tijd gehad om naar de eindejaarsgesprekken van NPO Radio 1 te luisteren? Geen probleem. Hier vind je ze allemaal op een rij.

Hans Jaap Melissen in gesprek met Linda Polman

In het eerste Marathoninterview (VPRO) van december 2020 spraken onderzoeksjournalist en schrijver Linda Polman en journalist Hans Jaap Melissen over het leven als onderzoeksjournalist, de gruwelen die Polman meemaakte in Rwanda, en het vluchtelingendebat in Europa.

De Diepte In: Het was me het jaartje wel! (PowNed) - Frits Huffnagel neemt 2020 door met Won Yip

In de eerste Het was me het jaartje wel! van PowNed spraken Frits Huffnagel en horecatycoon Won Yip over lege kroegen, Nederland demonstratieland en André Hazes.

#2 - Maaike Timmerman in gesprek met Hans Klok (S03) - Het Jaar van...

Illusionist Hans Klok zag dit jaar zijn Las Vegas-droom in duigen vallen door de coronacrisis en moest veel te vroeg afscheid nemen van zijn assistente, die op jonge leeftijd overleed aan kanker. Samen met Maaike Timmerman (Omroep WNL) blikt hij in Van oud naar nieuw terug op dit roerige jaar.

Maurice de Hond: 2020 was meest memorabele jaar in mijn leven

Roderick Veelo en opiniepeiler Maurice de Hond praten uitgebreid over (on)geluk en rouw, het verlies van zijn zoon Marc, de strijd om de waarheid en het falende politieke systeem. (PowNed)

#4 - Elen Demir in gesprek met Fidan Ekiz (S03) - Het Jaar van...

Fidan Ekiz presenteerde dit jaar samen met Renze Klamer de Vooravond. De journalist is volgens links te rechts, en volgens rechts te links. Dat alles houdt haar niet tegen om documentaires te maken, te presenteren en tegelijkertijd haar mening te geven. Fidan Ekiz blikt samen met Elen Demir (Omroep WNL) terug op 2020, een jaar van uitersten, en vooruit op 2021.

Lisette Wellens in gesprek met Ahmed Marcouch

Hij was tien jaar en had nog nooit een pen vastgehouden toen hij in Amsterdam ging wonen. Inmiddels heeft Ahmed Marcouch het tot burgemeester van Arnhem geschopt. Hij mist als belijdend moslim een kritisch geluid vanuit de moslimgemeenschap, en is bang dat extremisten hun kans schoon zien nu de polarisatie in onze samenleving toe lijkt te nemen. 2021 staat voor hem in het teken van de "werkloze Nederlandse Nederlanders". Wat bedoelt hij daarmee en wat kan hij voor hen betekenen? Dat vertelt hij in dit gesprek met Lisette Willens (Omroep WNL).

Wieger Hemmer in gesprek met Peter Plasman

Peter Plasman is een van de bekendste en misschien wel beste advocaten van Nederland. In 2020 verdedigde hij Johnny de Mol en sloot hij zich aan bij de politieke partij van Richard de Mos, Code Oranje. Met zijn tweede plek op de kandidatenlijst van die partij hoopt hij mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Samen met Wieger Hemmer (Omroep WNL) blikte hij terug op 2020 en vooruit op het komende jaar.

Eric Arends in gesprek met Pieter Omtzigt

Eric Arends (VPRO) is nieuwsgierig naar de aard van Pieter Omtzigt: waar komt zijn enorme vasthoudendheid uit voort en hoe onafhankelijk kan hij zijn als lid van een regeringspartij die zich uiteindelijk moet voegen naar de afspraken in de coalitie? Verder: houden we de rechtsstaat nog overeind? Maar ook: waarmee krijgen we hem dansend op de tafel?

#6 - Marcel van Roosmalen in gesprek met Ronald Goedemondt (S03) - Het Jaar van...

Columnist Marcel van Roosmalen en cabaretier Ronald Goedemondt nemen het nieuws uit 2020 door. Het jaaroverzicht dat alle andere jaaroverzichten overbodig maakt. (PowNed)

#7 - Margje Fikse in gesprek met Rosanne Hertzberger (S03) - Het Jaar van...

Margje Fikse (EO) praat met microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger over de Nederlandse reactie op de corona-pandemie, wetenschap die soms 'ook maar een mening' is, de manische meningenmachine en de waarde van religie.

Atze de Vrieze in gesprek met Kees de Koning

Atze de Vrieze (VPRO) kent Kees de Koning als een bevlogen ondernemer die verder gaat het simpelweg uitbrengen van muziek, maar die ook ideeën heeft over de maatschappij en geen blad voor de mond neemt.

Journalist en columnist Clarice Gargard kent politicus en schrijver Tofik Dibi al jaren oppervlakkig, maar ze wil graag meer weten over zijn persoonlijke ontwikkeling na turbulente jaren in het publieke oog en hoe hij denkt over de staat van de Nederlandse politiek en activisme anno 2020. (VPRO)

De Diepte In

In de laatste week van het jaar worden op NPO Radio 1 avondvullende gesprekken gevoerd met boeiende gasten. Luister ze terug via bovenstaand artikel, of in je favoriete podcast-app: klik hier voor de gesprekken van PowNed, Omroep WNL en EO en klik hier voor de gesprekken van VPRO.

Ster advertentie
Ster advertentie