Achtergrond
AVROTROS

Gehaktballen met meer plant dan vlees

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gehaktballen met meer plant dan vlees

Weten we eigenlijk wat we eten? Volgens masterstudent Charlotte de Wit niet, maar dat zou volgens haar juist ook positief kunnen uitpakken. In de tentoonstelling What do we eat? Deceptions in food packaging design die De Wit heeft opgezet voor haar Honoursproject laat ze zien hoe de voedselindustrie ons misleidt met slim gemaakte verpakkingen, maar ook hoe we dat bedrog kunnen inzetten om ons dieet én het milieu te redden. Ze vertelt erover in dr Kelder en Co.

Door middel van verpakkingen weet de voedselindustrie de consument te misleiden, stelt De Wit. "Ze verhullen dat er minder van de dure ingrediënten in zitten en juist meer van de goedkope soort, die ongezonder zijn." Zelfs een consument met de intentie om gezond en milieuvriendelijk te eten, stapt zo wel eens mis.

"Een manier om mensen gezonder en duurzamer te laten eten, is door ze minder bewerkte vleessoorten te laten eten", legt De Wit uit, maar dat blijkt zo makkelijk nog niet. "Tegenwoordig heb je meer mensen die zeggen dat ze minder vlees eten, maar de verkoopcijfers zijn niet gedaald." Dit was voor De Wit de reden om zich te buigen over de vraag of het bedrog van voedselindustrie niet ook ingezet kan worden de consument juist gezonder te laten eten.

Belazeren voor het goede doel

Het idee was om een vleesverpakking te ontwerpen met een product dat in werkelijkheid een laag percentage echt vlees bevat. "Ik heb gekeken naar mazen in de wet, want er zijn heel veel regels waar etiketten aan moeten voldoen", legt De Wit uit. "Zo is het verplicht om op de ingrediëntenlijst te zetten wat er in het product zit, maar als je een mengsel in je product stopt hoef je alleen de naam van het mengsel er op te zetten."

Zo staat er op de verpakking van De Wit dat er 98 procent rundvleesmengsel in zit, dat maar voor een heel klein deel uit rundvlees bestaat. Denkt de rasechte vleeseter een lekkere gehaktbal te kopen, blijkt er meer groente dan rund in te zitten!

De tentoonstelling What do we eat? Deceptions in food packaging design is nog tot maandag 8 juli te zien in de TU Delft.

Gehaktballen met meer plant dan vlees

Ster advertentie
Ster advertentie