Achtergrond

Wolvenonderzoeker: 'Er gaan conflicten ontstaan tussen mens en wolf'

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wolvenonderzoeker: 'Er gaan conflicten ontstaan tussen mens en wolf'

"Je moet er rekening mee houden dat er in de toekomst conflicten ontstaan tussen mensen en wolven in Nederland". Met die boodschap kwam professor ecologie en natuurbeheer Chris Smit dinsdag in Langs de Lijn En Omstreken.

De kans een wolf tegen te komen is volgens Smit heel klein. "Je mag in je handjes knijpen als je de aankomende tien á twintig jaar een wolf tegenkomt. Geniet vooral van het moment als het zo ver is."

Ondanks het feit dat wolven erg schuw zijn, denkt de wetenschapper dat er slachtoffers vallen als mensen de wolf op een verkeerde manier benaderen. "Als mensen de wolf gaan voeren of hem opzoeken voor de jacht kan het verkeerd aflopen. Dat zie je ook gebeuren in de Verenigde Staten en Canada. Het probleem ligt daar dus aan de kant van de mens en niet bij de wolf. "

Beschermd

Veel mogelijkheden om iets aan de aanwezigheid van dit roofdier te doen hebben we overigens niet. "We hebben niet actief de keuze gemaakt om de wolf uit te zetten. Hij is onze grens over gestoken en omdat het een bedreigde diersoort is, is hij zeer beschermd."

Naast het potentiële gevaar ziet Smit vooral de positieve effecten van een toproofdier op het landschap. "In de gebieden waar wolven actief zijn komt minder wild voor. Daardoor kunnen jonge boompjes doorgroeien en krijg je een veel interessanter en veelzijdiger landschap."

Ster advertentie
Ster advertentie