Achtergrond
EO

'Geld altijd oorzaak van gesjoemel met veiligheid'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geld altijd oorzaak van gesjoemel met veiligheid'

“Veiligheid kost geld. Alles draait om geld. Het gesjoemel met veiligheid komt altijd voor uit financiële motieven.” Dat zegt Mr. Pieter van Vollenhoven in gesprek met Tijs van den Brink voor Dit is de Dag. Deze week komt zijn boek ‘Oproep van een waakhond’ uit en deze maand viert hij alweer zijn tachtigste verjaardag.

Video niet beschikbaar

“Waakhond vind ik een beetje overdreven,” zegt Van Vollenhoven als kwalificatie van zichzelf. De professor en echtgenoot van prinses Margriet heeft een rijk verleden als voorzitter van diverse veiligheidsraden. Het ‘gesjoemel’ met veiligheidsregels stoort hem al zo'n vijftig jaar. Van Vollenhoven: “Ik vind dat we kritischer moeten zijn. Gesjoemel wordt financieel beloond. De ING is 49 keer gewaarschuwd tussen 2010 en 2013 over het witwassen en ze hebben er niets aan gedaan omdat ze het niet belangrijk vonden. Het OM weet dat aan de bezuinigingsdrift van de ING en dat soort dingen wil ik voorkomen.”

Inspectie

En ook nu hij bijna tachtig is, is Van Vollenhoven het werk en nadenken over veiligheid niet moe. “Ik wil mijn benoeming waarmaken. De aanhouder wint.” Van Vollenhoven heeft zich ook lang hard moeten maken voor de onderzoeksraad voor de veiligheid (OVV). Dat heeft 22 jaar geduurd. Van Vollenhoven pleit nu in zijn nieuwe boek voor een onafhankelijke nationale inspectie. Gaat dat dan ook zo lang duren? Van Vollenhoven: “Ik denk dat het korter gaat duren dan de OVV. Mensen hebben bezwaar tegen inspecties. De enigen die bezwaard zijn, zijn de overheden die grip op toezicht verliezen. De steun voor een goede inspectie is er wel, als je met vakkennis praat.”

Bernhard Jr.

In Dit is de Dag reageert Van Vollenhoven ook op de activiteiten van zijn zoon Prins Bernhard Jr. Pieter van Vollenhoven is zelf niet de grootste fan van de Formule 1, maar hoopt wel dat die naar Zandvoort kan komen. “Als het hem lukt op Zandvoort wat hij gekocht heeft, zou ik dat fantastisch voor hem vinden. Als Nederland het wil, kan de Formule 1 naar Nederland komen.”

Prins Bernhard Jr. lag de laatste tijd ook onder vuur vanwege zijn vastgoedimperium in Amsterdam. “Ik kan dat niet beoordelen, het is niet mijn werkterrein,” zegt Mr. Pieter van Vollenhoven daarover. "Als vader heb je een rol in het leven, maar uiteindelijk hebben kinderen hun eigen verantwoordelijkheid en gaan ze hun eigen weg. Daar heb je heel weinig invloed op.”

Pieter van Vollenhoven in gesprek met Tijs van den Brink

Ster advertentie
Ster advertentie