Achtergrond
Zwart

Heksen Jorien ten Barge en Sanne Hassink: 'Op sommige plekken voel je aan alles dat je daar weg moet'

foto: Omroep ZWARTfoto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Heksen Jorien ten Barge en Sanne Hassink: 'Op sommige plekken voel je aan alles dat je daar weg moet'

Bij Halloween denk je waarschijnlijk gelijk aan heksen met een puntmuts en een wrat op de neus, maar dat is volgens heksen Jorien ten Barge en Sanne Hassink een vertekend beeld van de werkelijkheid. Daarom gaan we met hun in gesprek, want wat is een heks dan wel? En wat houdt ze bezig? Dat vragen we aan ze in De Nacht is ZWART.

Hekserij

Ten Barge en Hassink zijn hard bezig om hun intuïtie te ontwikkelen. Ten Barge: "Daarmee kan de magie echt ontstaan, door onze intuïtie kunnen we nog meer waarnemen dan dat we hiervoor konden." Je intuïtie volgen is een belangrijke eigenschap van een heks. Hassink: "Voor mij is het echt mijn eigen lichaam bewonen, dus luisteren naar de wijsheid van mijn lichaam."

Ten Barge en Hassink voelden zich altijd al aangetrokken tot hun eigen lichaam en de natuur, toen ze zichzelf heks gingen noemen kwamen daar veel reacties op dat het provocerend zou zijn. Ten Barge: "Voor mij is het ook een soort van herinnering aan de mensen die als heks zijn verbrand, die zomaar dat label kregen terwijl zij op de zelfde manier leven zoals wij." Vaak waren deze mensen die verbrand waren heel erg kritisch en één met de natuur. Ten Barge: "Mensen met heel veel wijsheid werden verketterd en daardoor verbrand." Dat is voor Ten Barge en Hassink doorslaggevend geweest om zich zelf heks te noemen. Ten Barge: "Om een statement te maken van wij staan achter jullie en wij mogen wel zo leven."

Religie

Hekserij heeft veel weg van van sommige religies toch noemen Ten Barge en Hassink het liever een levensstijl. Ten Barge: "De traditionele heksen zouden het misschien wel een religie noemen." Toch twijfelen Ten Barge en Hassink nog of hekserij een religie is. Hassink: "Bij een religie doe je iets vanuit een boekje en voer je dat uit." Bij traditionele heksen is dat ook zo. Ten Barge: "Zij zijn meer van het vieren de jaar- en oogstfeesten." Ten Barge en Hassink praktiseren hekserij meer op gevoel. Hassink: "Bij ons komt het meer vanuit binnen."

Paranormaal

Bij hekserij en Halloween denk je al snel aan geesten, ondanks dat veel mensen niet geloven in geesten hebben ten Barge en Hassink wel degelijk paranormale gaven. Ten Barge: "Hoe meer we in ons lichaam zijn, hoe meer intuïtief we zijn en hoe meer de paranormale gaven groeien."

De paranormale gaven komen tot uiting in bijvoorbeeld dromen en visioen ook vertelt Hassink over een gevoel dat iedereen wel eens heeft. Hassink: "Als we bijvoorbeeld op plekken komen, dat je voelt aan alles dat je daar weg moet." Vooral in oude steden merkt Hassink dat er op die plek iets negatiefs is gebeurt.

Ten Barge vertelt ook dat ze vaak flashbacks hebben naar vorige levens. "Dan zien we onszelf heel vaak lopen met een mand waar we paddenstoelen in verzamelen en samen naar het vuur lopen waar de andere vrouwen zitten." Hassink en Ten Barge merken in die flashback dat het niet nu gebeurt.

Luister de hele uitzending terug:

Ster advertentie
Ster advertentie