Achtergrond

Zó moet je kijken om de wereld te begrijpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zó moet je kijken om de wereld te begrijpen

[KRO-NCRV] De wereld zoals die aan ons voorgeschoteld wordt, is niet altijd de wereld zoals die is. We hechten groot belang aan cijfers, maar die staan nooit op zichzelf. Ze zijn altijd gebaseerd op aannames. Dat zegt vrijdenker en fotodetective Hans Aarsman bij De Ochtend op NPO Radio 1. “Je loopt de hele tijd met je eigen filter rond. Daar moet je je bewust van zijn, dan opent zich een nieuwe wereld."

Meten is niet weten

In zijn nieuwe voorstelling Precies Andersom hekelt Aarsman het in zijn ogen overtrokken belang dat wordt gehecht aan meten. Cijfers wekken de indruk geloofwaardig en objectief te zijn, maar is dat wel zo? Juist door zelf goed te observeren en uit te zoomen kom je er achter dat zaken vaak net iets anders liggen dan je zou verwachten.

In de VS werd bijvoorbeeld gekeken naar sterftecijfers bij hartoperaties. Het bleek dat in sommige ziekenhuizen veel meer mensen de operatie niet overleefden. De eerste reactie is dan dat die ziekenhuizen geen hartoperaties meer mogen uitvoeren. Maar als je beter keek, voorbij de cijfers, dan zag je dat in de ziekenhuizen met de meeste overleden patiënten juist de allerbeste artsen werkten, die vervolgens vanwege hun reputatie ook de moeilijkste gevallen kregen. Geen wonder dat daar ook de meeste mensen het niet overleefden.

Einde crisis voorspeld

Aarsman doet voortdurend eigen onderzoek, trekt alles in twijfel. Om de paar weken gaat hij bijvoorbeeld op een kruispunt bij hem in de buurt staan om vrachtwagens te tellen. Daaruit maakt hij op hoe het met onze economie gaat. “Zo trok ik zelf de conclusie dat de crisis voorbij was, twee maanden later was het in het nieuws.”

Aarsman raadt het iedereen dringend aan om verder te kijken, uit te zoomen: “Je krijgt een veel vrolijker wereldbeeld als je zelf op zoek gaat. Ook kritischer. Het idee dat er zoveel te ontdekken valt. Het maakt het leven draaglijker. Je hoeft niet eens op vakantie. Het zit gewoon voor je neus.”

Hans Aarsman: ‘Het bijzondere van het bestaan ligt voor je neus’

Ster advertentie
Ster advertentie