Achtergrond

Politiek 'dier' Kees Boonman weg bij AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek 'dier' Kees Boonman weg bij AVROTROS

[KRO-NCRV] Na zijn laatste uitzending aanstaande zaterdag van het politieke radioprogramma Kamerbreed vertrekt presentator Kees Boonman (63) bij zijn omroep. Wat hij gaat doen, is nog niet bekend. "De wereld ligt open", aldus Kees Boonman in het Mediaforum van De Ochtend.

Het was al langer bekend dat er op zaterdag, in plaats van Kamerbreed, een talkshow op NPO Radio 1 komt. Dit programma zal ook van AVROTROS zijn, met Jort Kelder als presentator.

De zendercoördinator van NPO Radio 1 kondigde indertijd ook een dagelijkse rubriek met Haags nieuws aan ter compensatie. Vandaag werd in Het Mediaforum duidelijk dat Kees Boonman die rubriek niet gaat verzorgen.

'Onduidelijk wat ik ga doen'

Boonman: "Voor volgend jaar is nog onduidelijk wat ik ga doen. Dat zal niet iets bij AVROTROS zijn. Maar er is goed over gepraat, zonder chagrijn. De wereld ligt open. EenVandaag gaat wel volgens afspraak elke dag een half uur aan politiek besteden. Het krijgt een ander karakter dan Kamerbreed, iedereen doet zijn best er iets moois van te maken". Maar: zonder Kees Boonman dus.

'Het is niet anders'

Kamerbreed was volgens Boonman "een enclave van slow journalism in een tijd waarin het gemiddelde antwoord de 15 seconden niet mag overschrijden". Ook aan politici is het volgens hem moeilijk uit te leggen dat een programma als Kamerbreed niet kan bestaan. Hij heeft niet gevochten tegen het einde ervan. "Het is de NPO die dit samen met AVROTROS heeft besloten. Het is niet anders. Soms moet je ook veranderen of vernieuwen. Ik zeg wel: er is behoefte aan diepgravende gesprekken die niet onderbroken worden door een plaat. Politici heb ik met verbazing over het besluit horen spreken. Ze zijn natuurlijk ook hun moment kwijt."

'Met plezier gedaan'

Eerder verhuisde het programma van 11.00 uur naar 13.00 uur. Dat kostte volgens Boonman 85.000 luisteraars. Maar volgens hem waren er nog steeds meer dan 100.000 luisteraars over. "Dat is meer dan sommige dagbladen in Nederland als lezers hebben. Ik heb het programma altijd met heel veel plezier gemaakt", aldus Boonman.

Mark Rutte en Balkenende

Zaterdag presenteert hij Kamerbreed voor de laatste keer, met als hoofdgast premier Mark Rutte. Daarna volgen nog twee uitzendingen met vervangende presentatoren. Op 30 december is de laatste uitzending. Kamerbreed maakte afgelopen zaterdag nog nieuws in de uitzending. Oud-premier Jan-Peter Balkenende zei toen dat het beter was geweest als de Tweede Kamer zelf de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak in 2003 had onderzocht. Balkenende (CDA), die zich lang verzette tegen zo’n parlementaire enquête, vindt het bij nader inzien jammer dat die er niet is gekomen. Kijk en luister hier:

Video niet beschikbaar

Beluister het hele item uit Mediaforum hier:

Het Mediaforum Deel 1 Kees Boonman



Lees hier de ode aan Kees Boonman door onder andere collega's Margreet Spijker en Tijs van den Brink.
Ster advertentie
Ster advertentie