Achtergrond

‘Ondernemers moeten hun hoofd boven het maaiveld durven uitsteken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Ondernemers moeten hun hoofd boven het maaiveld durven uitsteken’

[KRO-NCRV] ‘Nederland moet het Sillicon Valley worden van Europa.’ Met die doelstelling presenteert Startup Delta vandaag het plan om Nederland verder te promoten als voedingsbodem voor startups. “Je moet je hoofd boven het maaiveld durven uitsteken”, zegt Prins Constantijn op NPO Radio 1. Hij is sinds juli startupambassadeur.

De Prins van Oranje neemt het stokje over van Neelie Kroes. De voormalig politica heeft Nederland in korte tijd voor startups op de kaart gezet. “We moeten nu in Nederland een nog beter klimaat creëren voor startende en groeiende ondernemingen”, vertelt Prins Constantijn. Hij gaat begin volgend jaar naar Sillicon Valley en neemt daarnaast dertig startups mee op een economische missie naar Las Vegas.

‘Berlijn van de tweede plek stoten’

Nederland staat inmiddels op de vierde plaats in de ranking voor beste startup ecosysteem in Europa, na Londen, Berlijn en Parijs. “Het is mijn ambitie om Berlijn van de tweede plek te stoten. We hebben een stabiele overheid, een gunstig investeringsklimaat en er zijn veel universiteiten bezig met initiatieven. Maar je moet internationaal denken als je dit spel wilt meespelen”, vertelt Prins Constantijn.

‘Belemmerende wetgeving’

Volgens de Prins ligt daar een belangrijke uitdaging voor de overheid. “De regelgeving werkt vaak nog te belemmerend. Kijk naar een bedrijf als Uber, of Airbnb. Die bedrijven doen iets waar de klant behoefte aan heeft. We moeten nieuwe businessmodellen en ontwikkelingen in de technologie op een goede manier reguleren, zonder de innovatie te stoppen.”

‘Durf risico te nemen’

Het is voor startups lastig om succesvol te worden. In 2015 zijn volgens de Rabobank zo’n 400 startups begonnen, maar slechts tien procent haalde het eerste jaar. Nederland is geen Sillicon Valley, waar nieuwe ideeën snel geld vinden. Daarom zijn er volgens Prins Constantijn boegbeelden nodig van succesvolle ondernemers. “Het is hard werken, maar ik heb weinig sympathie voor mensen die alleen maar kritisch aan de zijlijn staan, terwijl ze zelf nooit iets hebben gedurfd of ondernomen."

Ster advertentie
Ster advertentie