Achtergrond
EONOS

Waarom een pelgrimstocht helemaal geen gek idee is

foto: Facebook / Walk of Wisdomfoto: Facebook / Walk of Wisdom
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom een pelgrimstocht helemaal geen gek idee is

We hoeven niet meer naar Santiago de Compostela af te reizen om een pelgrimsroute af te leggen, want we hebben er ook één in Nederland. Damiaan Messing en Manja Bente vertellen in Langs de Lijn en Omstreken over hun Walk of Wisdom.

Sinds juni 2015 hebben 1500 pelgrims deelgenomen aan deze Walk of Wisdom. Het begin- en eindpunt van de pelgrimstocht is de Nijmeegse Stevenskerk. De route is geïnspireerd op het Streekpad Nijmegen en leidt de pelgrims over een afstand van 136 kilometer langs heuvels, moerassen, rivieren en oude bossen. Iedere pelgrim bepaalt zelf de indeling van de route en hoe lang er over wordt gedaan.

Volgens Damiaan Messing is het raadzaam om er sowieso een week voor uit te trekken. "Dan stap je pas echt uit je normale patroon. We zijn tegenwoordig zo opgeslokt door media en internet. Leg die telefoon eens weg, ga wandelen en kijk wat er in je omgaat en wat je tegenkomt. Het is een ontdekkingstocht."

Damiaan en collega Manja Bente zijn vooral erg onder de indruk van de verhalen en ervaringen die ze terugkrijgen van pelgrims. Eén verhaal springt er voor hen bovenuit. "Een vrouw was 60 geworden en dat was volgens haar de leeftijd van een filosoof", vertelt Damiaan. "Zij heeft tien dagen uitgetrokken voor de tocht en elke dag legde ze een stuk af met iemand die een belangrijke plek innam in haar leven. Tijdens die tocht heeft ze eigenlijk haar hele leven met elkaar verweven."

Pelgrims die naar Santiago de Compostela lopen, krijgen een pelgrimspaspoort mee. Maar de Walk of Wisdom heeft daar een hedendaagse variant op gevonden. "Wij wilden geen stoffige stempelkaart", zegt Manja Bente. "Bij ons krijgt iedere pelgrim een leren of katoenen schoenveter die dient als bedelband. Aan de veter zit een metalen vogelringetje en tijdens de route verzamelt de pelgrim 11 vogelringetjes, die staan voor de 11 gemeenten langs de route."

"Het belangrijkste verschil met alle andere pelgrimsroutes is dat de Walk of Wisdom losstaat van religie. Maar: de tocht biedt mensen alsnog veel zingeving en betekenis", aldus Damiaan Messing.

Ster advertentie
Ster advertentie