Achtergrond

Bolkestein bedankte voor premierschap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bolkestein bedankte voor premierschap

Frits Bolkestein bedankte in 2002 voor de eer toen hij door de VVD-top gepolst werd of hij interesse had in het premierschap. "Ik had er geen zin in", zegt hij in gesprek met Joost Eerdmans op NPO Radio 1.

Bolkestein werkte in die tijd als Euro-commissaris in Brussel toen hij het verzoek kreeg vanuit zijn partijtop of hij een hoge plek wilde op de verkiezingslijst. "Misschien wordt je wel minister-president, is me toen gezegd. Maar ik wilde geen minister-president worden. Ik had daar geen zin in. Kijk wat Mark Rutte moet doen, dan zeg ik tegen mijn vrouw dat ik gelijk heb gehad", vertelt het 85-jarige VVD-erelid tegen Eerdmans.

Bolkestein bewaart niet al te warme herinneringen aan zijn tijd in de regering. "Ik ben een keer minister van defensie geweest en een keer staatssecretaris. Ik vond het niet aantrekkelijk; met veel formaliteiten en weinig vrijheid."

Vlam in de pan

In het gesprek met Eerdmans betuigt Bolkestein spijt over zijn bejeging van Pim Fortuyn. Hij heeft bewondering voor de politieke stijl van Thierry Baudet en omschrijft Wilders nog altijd als een ‘vlam in de pan’. Bolkestein bewondert Rutte, ook in het dossier van de afschaffing van de dividendbelasting. "Unilever heeft Rutte opgestookt om de dividendbelasting af te schaffen", vindt hij.

Nog altijd heeft Bolkestein contact met Ayaan Hirsi Ali, oud-kamerlid voor de VVD en tegenwoordig woonachtig in de Verenigde Staten. "Zij kreeg het vooral van links voor haar kiezen. En dat vind ik onbegrijpelijk, want Ayaan strijdt voor de emancipatie van vrouwen en strijd tegen onderdrukkende godsdiensten. Ik vind het een veeg teken dat ze wordt tegengewerkt in haar streven om de islamitische godsdienst te brengen tot verlichting. Zij wordt nog steeds bewaakt. Ik mag haar graag en ik bewonder haar."

De Diepte In

Het volledige gesprek van Eerdmans met VVD-coryfeer Bolkestein is te beluisteren in de podcast De Diepte In van NPO Radio 1, waarin langere gesprekken worden geserveerd van de nationale nieuws- en sportzender. Zie: https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-diepte-in

Ster advertentie
Ster advertentie