Achtergrond

Luchtkwaliteit nog steeds onder de norm

  1. Nieuwschevron right
  2. Luchtkwaliteit nog steeds onder de norm

[AVROTROS] Dat blijkt uit metingen van Milieudefensie op 58 plekken in verschillende steden. Op 11 van de 58 plekken werd te veel stikfstofdioxide gemeten. In Amsterdam is de lucht het viest, gevolgd door Den Haag.

Samen met bewoners mat Milieudefensie een jaar lang de luchtkwaliteit in hun buurt. Op de Stadhouderskade in Amsterdam en de Hoefkade in Den Haag werd de hoogste hoeveelheid stikfstofdioxide gemeten: 46 microgram per m3. Dat is boven de Europese norm die 40 microgram voorschrijft. Ook in straten in Rotterdam en Maasricht werden te hoge concentraties gemeten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Nederlandse lucht moet sinds 2015 - na vier jaar uitstel te hebben gekregen van de Europese Commissie - overal aan de Europese norm voldoen. Maar ondanks maatregelen als milieuzones, het autoluwer maken van straten en het verbeteren van de doorstroming van het verkeer wordt dat doel nog steeds niet gehaald.

Uit onderzoek van het RIVM bleek eind vorig jaar weliswaar dat de hoeveelheden fijnstof en stikstofdioxide de afgelopen vijf jaar met 20 procent zijn gedaald, maar ook dat op 1900 plekken in Nederland de normen voor stikfstofdioxide worden overschreden. De vuile lucht heeft gevolgen voor de levensverwachting. Zo leven Nederlanders gemiddeld vier maanden korter door luchtvertontreiniging met stikfstofdioxide, en negen maanden door blootstelling aan fijnstof. Op plekken met veel vervuiling ligt dat nog hoger.

Ster advertentie
Ster advertentie