Achtergrond
EO

'Dijkhoff geen geschikte opvolger Mark Rutte'

foto: ANP Robin Utrechtfoto: ANP Robin Utrecht
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dijkhoff geen geschikte opvolger Mark Rutte'

‘Klaas Dijkhoff is niet de gedroomde opvolger van Mark Rutte.’ Tot die conclusie kwam VVD-coryfee en oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas vandaag in Dit is de Dag.

VVD fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kreeg na een interview in de Telegraaf dit weekend veel kritiek van binnen en buiten de partij, omdat hij expliciet afstand leek te nemen van het voorlopige concept-klimaatakkoord en coalitiecollega's als D66-leider Rob Jetten wegzette als 'drammers'. Volgens Frans Weisglas spreekt hij daarmee voor zijn beurt: "Er is nog helemaal geen doorrekening van het klimaatakkoord. Dijkhoff heeft zichzelf gebombardeerd als de man van de proefballonnen. Maar dat hele Telegraaf-interview is één grote proefballon, waarin hij veel lijkt te zeggen, terwijl hij eigenlijk heel weinig zegt. Hij doet de VVD daar wel schade mee.”

Nette partij

Oud VVD-spindoctor Jan Driessen geeft Dijkhoff wel gelijk dat er nog politieke besluitvorming moet plaatsvinden. “Maar het woordgebruik van ‘drammers’ waarmee hij doelde op D66-leider Rob Jetten en de voorzitter van de klimaattafels Ed Nijpels, dat vind ik wel onhandig", zo oordeelt Driessen. "Polarisering slaat aan, maar het is niet de weg voor een nette partij als de VVD.”

Ook Weisglas is kritisch op het taalgebruik: “Dijkhoff verkijkt zich dat je succes hebt met ferme taal. Forum voor Democratie en de PVV hebben daar in de peilingen succes mee. Maar de VVD is een ander soort partij. Steeds meer mensen in de partij vragen om inhoud, zo merk ik. Als je iets gaat imiteren, gaat degene die je imiteert steeds verder en die haal je toch nooit in."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Scherpte

VVD-politici van de gemeentes Utrecht en Amsterdam zijn in Dit is de Dag milder gestemd over Dijkhoff. Dimitri Gillissen, VVD-fractievoorzitter in Utrecht kan zich wel vinden in het woordgebruik: “Ik vind de linkse partijen ook erg drammerig. Dijkhoff benadrukte draagvlak uit de samenleving, ik snap die scherpte wel. Daar kan geen enkele politicus tegen zijn. Ik denk dat het heel duidelijk is dat de VVD de contouren aangeeft om het klimaatakkoord te steunen.”

Marianne Poot, gemeenteraadslid voor de VVD in Amsterdam sluit zich daarbij aan: “Ik zou zelf het woord ‘drammer’ niet gebruikt hebben. Ik snap wel dat Dijkhoff zegt dat de kans dat dit akkoord voor 100 procent wordt uitgevoerd nihil is. Er staan 600 maatregelen in en de politiek moet er nog over gaan.”

Frans Weisglas moet ook wel toegeven dat Dijkhoff de 'ondankbare taak' heeft om als fractievoorzitter van de VVD het VVD-geluid te laten horen. Dus als fractievoorzitter vindt hij Dijkhoff wel geschikt. Maar zou Dijkhoff ook Mark Rutte kunnen opvolgen als partijleider? Weisglas: “Rutte gaat nog lang niet weg gelukkig. Maar zoals de vlag er nu bijstaat, is Klaas Dijkhoff naar mijn mening niet de gedroomde opvolger van Rutte.” Weisglas heeft ook alle vertrouwen dat Rutte de kritiek en de spanning in de coalitie in goede banen kan leiden: “Dankzij Mark Rutte zal er geen crisis komen. Die kan de geitenpaadjes bewandelen. Maar het moet niet iedere dag zijn zoals afgelopen weekend.”

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag over de koers van Klaas Dijkhoff hier terug:

Is kritiek op VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff terecht?

Ster advertentie
Ster advertentie