Achtergrond

Nederlandse polderaars houden ook Singapore droog

foto: Foto: Still van HDBfoto: Foto: Still van HDB
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse polderaars houden ook Singapore droog

[EO] Het Nederlandse bedrijf Royal HaskoningDHV gaat beginnen met de aanleg van de allereerste polder in Singapore. De polder moet ruim 800 hectare groot worden en het land beschermen tegen de stijgende zeespiegel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is niet de eerste keer dat een Nederlands bedrijf de oplossing biedt voor wateroverlast in het buitenland. Hollands polderglorie heeft zich vaker bewezen.

New Orleans: nooit meer Katrina

Nadat orkaan Katrina in 2005 een groot deel van de Amerikaanse stad New Orleans had verwoest, kwamen Nederlandse bedrijven in actie om de stad in de toekomst te beschermen tegen dit soort natuurgeweld. Door het oude dijkensysteem te vernieuwen is het risico van een overstroming in New Orleans gezakt naar eens in de honderd jaar.

Volgens Mark van Zanten, projectleider bij Royal HaskoningDHV, hebben Nederlanders door de jaren heen geleerd zichzelf te beschermen tegen het stijgende water en zijn we daarom de specialisten op dit gebied. “In het verleden is het natuurlijk al eens mis gegaan, maar daar hebben we van geleerd." Nederland is een voorbeeld als het gaat om zelfbescherming en daar kijken andere landen tegenop.

Suezkanaal, doe er nog maar een

Ook in Egypte bouwden Nederlandse bedrijven mee aan het aanleggen van een tweede Suezkanaal. Een kanaal van ruim 34 kilometer lang werd daar, midden in de woestijn, uitgegraven om de scheepvaart van het Midden-Oosten naar de Middellandse Zee te bevorderen.

Van Zanten: “De komende jaren zijn we bezig met de polder in Singapore, maar we merken nu al dat andere landen kijken naar onze methode." Volgens Van Zanten is klimaatverandering, en dus de stijgende zeespiegel, een dusdanig groot probleem dat verschillende landen zullen kijken hoe ze zich kunnen bewapenen tegen het opkomende water.

Ster advertentie
Ster advertentie