Achtergrond

Natascha Kampusch denkt aan verkoop horrorhuis

foto: Foto: EOfoto: Foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Natascha Kampusch denkt aan verkoop horrorhuis

[EO] Natascha Kampusch overweegt het huis waarin Wolfgang Priklopil haar acht jaar vasthield te verkopen.

Dat zegt ze in een gesprek met Renze Klamer van Langs de Lijn En Omstreken. Kampusch bezoekt deze week Nederland naar aanleiding van de verschijning van haar boek 'Tien jaar vrijheid'. Daarin gaat de nu 28-jarige Oostenrijkse uitgebreid in op hoe zij haar leven weer oppakte nadat ze was ontsnapt uit de handen van haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil.

Priklopil ontvoerde Kampusch in 1998 toen ze tien jaar was. Hij hield haar vast in een huis waar ze de meeste tijd moest doorbrengen in een kelder. In 2006 wist ze te ontsnappen en veroorzaakte haar verhaal een schokgolf in Oostenrijk en ver daarbuiten.

Kampusch kreeg het huis waarin ze was vastgehouden als schadevergoeding van de familie van Priklopil. Ze bezoekt het huis regelmatig, soms eens per maand, soms eens in de twee maanden. Ze gaat vaak niet naar binnen, vertelt ze aan Renze Klamer, en als ze dat toch doet alleen om te kijken of alles nog in orde is.

Kampusch oogst verwondering over haar houding ten opzichte van het huis. Maar ze zegt serieus te overwegen het pand van de hand te doen. "Ja, misschien verkoop ik het. Bovendien is de kelder al langere tijd dichtgestort, dus dat kan niemand meer als ‘museum’ gebruiken."

Asielzoekers

Het is Kampusch grootste angst dat mensen het huis als een freakshow willen gebruiken. ''Als ik het verkoop zorg ik ervoor dat het huis niet meer zal zijn wat het was, zodat mensen er ook geen misbruik van kunnen maken." Ze wil er bij verkoop een andere bestemming voor vinden. "Ik heb al geprobeerd om er asielzoekers te laten wonen, maar dat is moeilijk, omdat het huis niet in Wenen staat, en vluchtelingen allemaal in Wenen ingeschreven moeten staan, niet in Neder-Oostenrijk." Het huis waarin ze gevangen zat staat in die regio, in de plaats Strasshof an der Nordbahn.

Kampusch vertelt in het gesprek ook over Ernst Holzapfel, de man die ze na haar bevrijding veel gesproken heeft, en waarover allerlei complottheorieën de ronde doen. Dat Kampusch hem zo vaak belde gaf voeding aan geruchten dat hij een mededader zou zijn geweest van de ontvoering. Waarom belde ze hem zo vaak? ''Ten eerste dacht ik toen ik de telefoongesprekken voerde, dat niemand dat mee zou krijgen. En ten tweede dacht ik: op deze manier kan ik misschien wat over de motieven van de dader te weten komen. En ik was nieuwsgierig naar wat Priklopil deed als hij met andere mensen contact had. Hoe heeft hij geleefd, wie waren zijn vrienden. En daarom vond ik het spannend dat te horen van deze man. En of hij eventueel mededader is, maar dat heeft hij niet laten doorschemeren."

Beluister hier hoe Natascha Kampusch onder meer vertelt dat ze haar huis wel kwijt wil.

Beluister hier hoe Kampusch uitlegt waarom ze zo vaak belde met Ernst Holzapfel, wat aanleiding gaf tot veel speculatie.

Ster advertentie
Ster advertentie