Achtergrond
AVROTROS

Feit of Fictie: Toevoegingen aan supermarktfruit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: Toevoegingen aan supermarktfruit

"Er wordt suiker en zout toegevoegd aan vers fruit voor het in de supermarkt belandt." Bessenplukker Thomas van Slobbe vertelde het stellig in een reportage van NPO Radio 1. Maar is dit nu feit of fictie?

Lammert de Bruin ging met een telefoon in zijn linkerhand en een bakje fruit in zijn rechter op zoek naar de waarheid, te beginnen bij de grotere fruitleveranciers. Esmee de Jager van The Greenery is duidelijk: "Deze vraag heb ik nog nooit gehad. Wij voegen niets toe aan onze producten. Ook geen zout of suiker." Andere leveranciers laten hetzelfde geluid horen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wetsovertreding

Ook de supermarkten zelf ontkennen iets toe te voegen aan vers fruit. Christine Braun van Lidl laat in een schriftelijke reactie weten: "Al het verse fruit dat van het land naar onze winkels komt is vers en uiteraard zónder enige toevoeging van suiker."

Tot slot stelt de onafhankelijke voedselwaakhond stichting Foodwatch eveneens dat aan vers fruit geen suiker of zout wordt toegevoegd voor het in de winkel terecht komt: "Dat zou ook heel moeilijk zijn, want dat zou je moeten vermelden op het product. Dat gebeurt natuurlijk niet, dus zou dat een wetsovertreding zijn. Wel is het zo dat aan geconserveerd fruit in blik suiker wordt toegevoegd, waardoor dat fruit soms wel tot twee keer zo zoet is'', aldus Sjoerd van der Wouw van Foodwatch.

Conclusie

Na een rondje langs leveranciers, supermarkten en autoriteiten kunnen we duidelijk zeggen: er wordt geen suiker of zout toegevoegd aan supermarktfruit. De stelling is dus fictie.

Feit of fictie: ouderschap wordt ongelijkwaardig verdeeld

Ster advertentie
Ster advertentie