Achtergrond
EO

NPO Radio 1 bij de les: ‘Buitenlandse studenten zijn juist een verrijking’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO Radio 1 bij de les: ‘Buitenlandse studenten zijn juist een verrijking’

“Buitenlandse studenten zijn een verrijking en er wordt de laatste tijd veel te negatief over deze groep gesproken.” Dat zei Geert ten Dam, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam, woensdag in Dit is de Dag.

Studenten presteren volgens haar beter in internationale klassen én de Nederlandse economie krijgt volgens Ten Dam een impuls, omdat veel studenten na hun opleiding hier blijven wonen en werken. “We leven in een wereld die steeds internationaler wordt en het is goed om dat mee te nemen in de academische omgeving”.

Ten Dam heeft zich verbaasd over de negatieve aandacht die eerder deze week ontstond over de toeloop van buitenlandse studenten. Zij ontkent ook dat haar universiteit extra zou verdienen aan hun komst. “Dat is echt een broodje aap verhaal. Ik heb alle gegevens op een rij dus wie het narekent zal zien dat we hier geen cent aan verdienen”.

Neveneffecten

Tariq Sewbaransingh, preses van de Landelijke Studenten Vakbond, vindt wel dat de toeloop ongewenste neveneffecten heeft. Hij wijst op de grote woningnood in Amsterdam. “Je kunt wel grote groepen buitenlandse studenten naar de stad laten komen, maar dan moet de universiteit ook na moeten denken over dit soort praktische zaken. Ik ben voor internationalisering, maar dan wel in een verstandig tempo.”

Beiden staan ambivalent tegenover de oproep van jongerenorganisaties dat het onderwijs meer moet doen om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt. De LSVB vindt dat er de laatste jaren al veel is verbeterd, en is niet voor harde afspraken per sector tussen onderwijs en bedrijfsleven. “Als je dat doet, staat de academische vrijheid op de tocht en gaan bedrijven bepalen hoe een opleiding eruit ziet. Die kant moeten we niet op.” Aldus Sewbaransingh.

NPO Radio 1 bij de les

De hele week staat NPO Radio 1 in het teken van het onderwijs. We zijn op zoek naar ideeën om het onderwijs beter te maken! Wil jij je punt maken? Kom langs bij de schoolbus van NPO Radio 1 die iedere dag op een andere plek staat. Of laat het weten via: nporadio1.nl/bijdeles.

Ster advertentie
Ster advertentie