Achtergrond

‘Sport en wetenschap steeds meer verweven met elkaar’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Sport en wetenschap steeds meer verweven met elkaar’

Wie denkt dat voetbal slechts bestaat uit keihard trainen en vervolgens hopen dat je meer doelpunten maakt dan je tegenstander, komt bedrogen uit. Technologie en data spelen een steeds grotere rol in de sport.

Op één van de grote trainingsvelden op het terrein van de Koninklijke Voetbal Bond (KNVB) in Zeist hangen her en der camera’s langs de lijn. Spelers worden gevolgd tijdens de training en die beelden worden rechtstreeks naar de iPad van de trainer verstuurd. “Sport wordt vaak beslist door details”, zegt Peter Blangé, de prestatie- en innovatiemanager van de KNVB. “Eén verkeerde terugspeelbal kan bepalend zijn. In de training moet je ook steeds meer op de details letten. Sommige spelers gebruiken hun energie niet optimaal. Nadat de computer dit aantoont, proberen we met hen hun gedrag aan te passen."

Peter Blangé. Bron: ANP

In sporten als atletiek en wielrennen wordt al veel op deze manier gewerkt, maar bij het voetbal staat het nog een beetje in de kinderschoenen, stelt Blangé. Hij verwacht dat er komende jaren veel zal worden door ontwikkeld.

Basketbal en volleybal

Een andere opvallende verschijning naast het trainingsveld, vormen de basketbalveldjes en de volleybalnetten. Bij de voetbalbond worden namelijk ook andere sporten beoefend. “Dit heeft te maken met het athletic skills-model”, vertelt Blangé.

De filosofie is dat je ook andere sporten moet spelen dan alleen voetbal om een goede sporter te worden. “Je moet goed leren bewegen”, volgens de innovatiemanager. “En motoriek train je ook door andere sporten te spelen.”

Blangé is geen onbekende in de sport. In 2000 stopte hij als professioneel volleyballer nadat hij ruim 500 interlands speelde. Door zijn interesse in ict en data kwam hij uiteindelijk bij de KNVB terecht. Daar trad hij afgelopen december in dienst. Hij verwacht dat wetenschap en sport de komende jaren nog meer verweven zullen raken.

Bekijk hier het gesprek met Peter Blangé in De Ochtend

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie