Achtergrond

Gregory Sedoc en de onvergetelijke finale in Turijn

2. Gregory Sedoc en de onvergetelijke finale in Turijn

[NOS] Deze dagen worden in Birmingham, Groot-Brittannië, de wereldkampioenschappen indoor atletiek gehouden. Zo vlak na de Olympische winterspelen moest ik terugdenken aan Turijn 2009. Dat jaar werden de Europese kampioenschappen indoor atletiek daar gehouden. In dezelfde hal waar 3 jaar daarvoor het schaatsen plaatsvond tijdens de winterspelen, deden nu topatleten uit Europa hun best om een mooie medaille te behalen.

Nederland behaalde twee medailles. Jolanda Keizer won heel knap zilver achter de Russische Bogdanova op de meerkamp. Maar die andere medaille zal mij altijd bijblijven. Enkele weken voor het toernooi had onze specialist op de 60 meter horden, Gregory Sedoc, privéproblemen. Zijn relatie was op de klippen gelopen. Geen ideale voorbereiding op zo’n belangrijk evenement. Zowel indoor als outdoor was Sedoc een hele goede hordeloper, maar die 60 meter indoor leken voor hem gemaakt.

In de series liep hij eenvoudig naar de eerste plaats in 7.68. De halve finale ging al wat lastiger. Hij was snel, 7.61, maar werd derde en met de hakken over de sloot bereikte hij de finale. En die finale werd onvergetelijk, om meerdere redenen. Eerder dat jaar had de toen 27 jarige Sedoc zijn Nederlandse record neergezet met 7.52 in Stuttgart. Maar nu was er die finale in Turijn. Hij kwam geweldig uit de startblokken en de commentator van dienst, ondergetekende, kon met geen mogelijkheid een winnaar aanwijzen en naar later bleek terecht. De Fransman Ducoure en Sedoc waren precies gelijk over de finish gekomen in 7.55 en nu moest er in duizendsten van een seconde worden gekeken wie Europees kampioen was geworden. Helaas voor Sedoc was Doucoure de gelukkige en ik ging naar de rand van de baan om de zilveren Sedoc te interviewen.

Gregory Sedoc was sowieso al een “open” atleet die altijd en eerlijk zijn verhaal deed. Zodoende ook een fijn mens om mee te mogen werken. Toen ik aan de rand van de arena kwam liep Sedoc op mij af en de tanige topsporter lag enkele seconden later in tranen in mijn stevige armen. Alle ellende en ook de mooie momenten van de afgelopen maanden kwamen naar boven. Ook ik hield het niet droog. Toen we enkele minuten later weer tot onszelf gekomen waren heb ik een mooi interview van hem gekregen. Allebei met tranen in onze ogen, maar dat zie je niet op de radio.