Achtergrond

'De journalistiek glijdt langzaam weg onder de deurmat'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De journalistiek glijdt langzaam weg onder de deurmat'

[KRO-NCRV] "Beste Hugo, de dag dat ik mijn moeder naar een verpleeghuis bracht, was de verdrietigste dag van mijn leven." Deze woorden van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) staan vandaag op de voorpagina van het AD. Normaal gesproken wordt zo'n persoonlijke brief op de opiniepagina geplaatst en niet op de voorpagina.

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje begrijpt de keuze van het AD. "Hoofdredacteur Hans Nijenhuis doet vaker dit soort dingen. Soms werkt het verfrissend en vernieuwend", zegt hij in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Eerder al zei Nijenhuis voor deze vorm gekozen te hebben om Borst te helpen en de problemen van de verpleegzorg dichter bij de mensen te brengen, juist omdat het onderwerp iedereen aan het hart gaat.

Bekijk hier het Mediaforum met Joost Oranje en Ronald Ockhuijsen

Wat moet de lezer er mee?

Oranje vindt wel dat dat de journalistiek langzamerhand onder de deurmat verdwijnt. "De brief van Van Rijn schreeuwt om tegenspraak en vragen die je hier niet vindt."

De hoofdredacteur ziet de journalistieke meerwaarde van het publiceren van de goed onderbouwde brief van Borst op de voorpagina. Maar hij vraagt zich af wat je als lezer verder moet met de persoonlijke brief van de staatssecretaris, juist omdat Van Rijn de klachten van Borst erkent en de intentie heeft de problemen op te lossen.

Antwoord op kritische vragen

De hoofdredacteur van het Parool, Ronald Ockhuijsen, vindt het interessant dat het AD kiest voor zo'n persoonlijke vertelvorm om een nijpende kwestie aan de kaak te stellen.

"Kritische vragen kun je op alle andere dagen stellen", aldus Ockhuijsen. Maar ook hij wil graag dat de journalistieke vragen de komende dagen beantwoord worden. De hoofdredacteur ziet liever dat een staatssecretaris een bepaalde afstand houdt, maar oppert dat Van Rijn door de brief van Borst misschien wel gedwongen werd om zich van een menselijke kant te laten zien.

Ster advertentie
Ster advertentie