Achtergrond
KRO-NCRV

Actiedag 18 maart wordt stakingsdag: 'Stakingskas FNV gaat open'

foto: Stakende werknemers uit de metaalsector bij een actie in Eindhoven (ANP)foto: Stakende werknemers uit de metaalsector bij een actie in Eindhoven (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Actiedag 18 maart wordt stakingsdag: 'Stakingskas FNV gaat open'

De FNV ziet geen enkele uitgestoken hand van minister Koolmees, die zegt dat de pensioenpremies fors omhoog gaan, als de AOW-leeftijd op 66 wordt bevroren. "Hij probeert ons te chanteren met bangmakerij. De landelijke actiedag wordt daarom een stakingsdag", zegt Tuur Elzinga, FNV-pensioenonderhandelaar, in 1 op 1.

"Koolmees drijft de zaak op de spits. Als het kabinet met een serieus bod komt onze kant op, dan zitten we morgen weer aan tafel. Sinds december, toen we een ultimatum naar het kabinet hebben gestuurd, hebben we tot op de dag van vandaag niets meer gehoord", zegt Elzinga. Met de werkgevers kan de vakbeweging er nog wel uitkomen, het knelt volgens de FNV echt bij het kabinet, en dan met name bij de minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees.

'Minister chanteert met bangmakerij'

In De Telegraaf zegt hij dat een bevriezing van de pensioenleeftijd grote financiële gevolgen heeft. Om dat te kunnen betalen gaat volgens hem de pensioenpremie met 10 tot 15 procent omhoog. En dat gaat ten koste van de loonruimte. Als de AOW-leeftijd op 66 jaar zou blijven staan dan 'moeten ofwel de premies fors omhoog ofwel de pensioenambities fors naar beneden'.

"Koolmees probeert ons te chanteren met bangmakerij. Niets anders. Het grootste deel van het geld dat is ingelegd is, is gebaseerd op een pensioenleeftijd van 65. Voorlopig hoeft de pensioenpremie helemaal niet omhoog. In Den Haag weten ze amper wat werken is. Er moet geïnvesteerd worden om eerder te kunnen stoppen met werken", stelt Elzinga.

'Actiedag op 18 maart wordt stakingsdag'

Op 18 maart moet het land op stelten. De vakbeweging organiseert een landelijke actiedag, waar politiemensen, defensiemedewerkers en ambulancerijders worden opgeroepen om allemaal met 66 kilometer per uur naar Den Haag te rijden. 66, want hoger mag de pensioenleeftijd niet komen.

"Het wordt niet alleen een actiedag, maar ook een stakingsdag", zegt Elzinga. "Er zijn steeds meer bedrijven die mee willen doen. Op Aswoensdag maken we de eerste sectoren bekend, maar er zal overal wel wat gebeuren, zoals stakingen en werkonderbrekingen. Het worden er elke dag meer. Onze stakingskas gaat ervoor open."

'Samenleving, geen boekhouding'

De politiebond ACP constateert dat het geld bij het ministerie van Financiën tegen de plinten klotst, en dat het tekort best wat mag oplopen om de AOW-leeftijd te bevriezen. "We leven in een samenleving, niet in een boekhouding. Minister Koolmees moet maar eens over de brug komen", stelt voorzitter Gerrit van de Kamp.

Ster advertentie
Ster advertentie