Achtergrond

Google-directeur hekelt nieuwe afluisterwet

foto: ANP/VINCENT JANNINKfoto: ANP/VINCENT JANNINK
  1. Nieuwschevron right
  2. Google-directeur hekelt nieuwe afluisterwet

Pim van der Feltz, de directeur van Google Benelux spreekt zich uit tegen de uitbreiding van de bevoegdheden die inlichtingendiensten krijgen. Dit deed hij in De Ochtend op NPO Radio 1. De Tweede Kamer debatteert woensdag over een nieuwe wet die deze bevoegdheden regelt.

Op dit moment hebben inlichtingendiensten al afluisterbevoegdheden, maar volgens het kabinet is er meer nodig. Zo is er in de nieuwe wet ruimte om bijvoorbeeld chatsessies en e-mails te tappen. Ook zijn niet alleen verdachten hackbaar, maar ook andere mensen. Zolang dit helpt om dichter bij de verdachte te komen. Voor alle hacks moet wel toestemming worden gegeven door een onafhankelijke commissie van voormalig rechters.

Sleepnet

Google Benelux CEO Van der Feltz vreest dat de overheid hiermee een sleepnet uitgooit om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. “De nieuwe regels gaan veel te ver”, vindt hij. Hij staat niet alleen in deze kritiek: ook organisaties als Bits of Freedom en de Autoriteit Persoonsgegevens maken zich zorgen om de wet. Zelfs de commissie die op dit moment taps beoordeelt heeft commentaar. Met name dit laatste is “zeer uitzonderlijk”, aldus de directeur.

Minister Plasterk zei eerder tegen de NOS dat er geen sprake is van een sleepnet. “We blijven zorgvuldig kijken of het proportioneel en noodzakelijk is”, aldus de minister. Plasterks inzet voor de afluisterwet leverde hem eerder al een Big Brother-award op van privacy-organisatie Bits of Freedom.

Bekijk hier het gesprek met Pim van der Feltz

Video niet beschikbaar


Ster advertentie
Ster advertentie