Achtergrond

Audrey Hepburn niet actief in verzet

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Audrey Hepburn niet actief in verzet

[EO] Audrey Hepburn heeft geen verzetsverleden, en haar moeder ook niet. De beroemde actrice met de Nederlandse roots blijkt haar eigen rol en die van haar ouders in de oorlogsjaren veel te positief te hebben afgeschilderd. Zo vergeleek ze haar leven met dat van Anne Frank, terwijl haar ouders in werkelijkheid nauwe connecties hadden met de Duitsers.

Dat schrijft Miriam Guensberg in haar net verschenen boek Het geheim van Audrey H. Hepburn woonde in de jaren van de Tweede Wereldoorlog in Arnhem en Velp bij haar gescheiden, Nederlandse moeder, barones Ella van Heemstra. Guensberg liet zich door onderzoek van het Airborne museum inspireren tot het schrijven van de roman. Het boek vertelt over de oorlog en de problematische omstandigheden die Audrey Hepburn hebben gevormd.

Zo waren haar ouders lid van de Britse fascistische partij, en voor de oorlog op de lunch bij Hitler geweest. Haar vader had ook financiële banden met de nazi’s. Bij het uitbreken van de oorlog is haar vader Joseph gearresteerd en heeft hij de oorlog in de cel doorgebracht en is later verbannen naar het eiland Man. Haar ouders scheidden en Audrey heeft hem pas in 1951 weer gezien. Haar moeder trok naar Nederland en haalde Audrey van de kostschool om haar in de oorlog bij zich te houden. Zij hield contact met Duitse officieren.

Guensberg oordeelt niet hard over Hepburn. Ze probeert eerder te verklaren waarom de actrice niet echt eerlijk is geweest over haar verleden. ’Ik denk dat het vooral compensatiegedrag is voor het verleden van haar ouders. Ze was natuurlijk actrice en heeft dit uit het zicht weten te houden.'

Hepburn

Ster advertentie
Ster advertentie