Achtergrond

Mannen komen vaak ongunstig uit scheiding

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Mannen komen vaak ongunstig uit scheiding

[KRO-NCRV] “De kinder- en partneralimentatie-wet pakt vaak oneerlijk uit voor mannen.” Dat zegt Jeroen Recourt, PvdA-kamerlid in Stand.nl op NPO Radio 1. Hij wil de regels voor het betalen van alimentatie veranderen.

“De wet pakt vaak oneerlijk uit voor mannen, maar ik ken ook genoeg situaties waarin de ex-man niets betaalt en ook niet voor de kinderen zorgt”, aldus het Kamerlid. Recourt werkt al langer aan het aanpassen van de zogeheten alimentatie-wetten. Als gescheiden vader trekt hij zelf ook iedere maand zijn portemonnee.

Partneralimentatie

De grootste problemen doen zich volgens het Kamerlid voor bij het betalen van partneralimentatie. “Het huidige systeem gaat er vanuit dat de ex-partner blijft leven op het welvaartsniveau van vóór de echtscheiding”, aldus Recourt. “Je kan op een briefje uittekenen dat dat na een echtscheiding voor beide partners niet meer mogelijk is.”

Volgens Recourt is het momenteel moeilijk om de hoogte van de alimentatie aan te passen op het moment dat bijvoorbeeld het inkomen omlaag gaat. “Je moet zorgen dat je alimentatie makkelijk kan aanpassen als er belangrijke wijzigingen zich voordoen.”Gescheiden

Hans Kolthof (57) is na een huwelijk van 25 jaar gescheiden. Hij moet iedere maand 3.100 euro aan zijn ex-partner overmaken. “Mijn hele inkomen gaat naar mijn ex”, vertelt Kolthof. 

De hoogte van het bedrag is vastgesteld toen hij nog aandeelhouder was, maar inmiddels werkt Kolthof weer in loondienst en is zijn inkomen gedaald. Een advocaat in de arm nemen is volgens de gescheiden man geen optie, onder meer vanwege de hoge kosten die daarbij komen kijken.

Oneerlijk

“Dit is dus een voorbeeld van de oude wet die in sommige gevallen heel oneerlijk uitpakt”, reageert Recourt. “Daarom is het nodig dat we een wet maken die er vanuit gaat dat dat beide ex-partners in beginsel de eigen broek ophouden.”

Het wetsvoorstel van Recourt biedt echter geen uitkomst voor mannen als Kolthof, omdat een nieuwe wet alleen gaat gelden voor nieuwe scheidingszaken.Bekijk het hele gesprek met Jeroen Recourt (PvdA), Jeroen van Wijngaarden (VVD), Rob van Coolwijk (familierechtadvocaat) en Hans Kolthof (gescheiden vader)

Ster advertentie
Ster advertentie