Achtergrond

‘Media moeten durven zeggen: we weten het niet’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Media moeten durven zeggen: we weten het niet’

[KRO-NCRV] Past het incident in Arnhem in het beeld dat jongens van Marokkaanse afkomst niets moeten hebben van homo’s? "Het is heel aanlokkelijk voor media om het zo neer te zetten. Maar de kernvraag is: wat zijn de feiten? Die weten we niet. Af en toe moeten media dat gewoon eerlijk zeggen.” Dat zegt Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, in het Mediaforum op NPO Radio 1.

De twee homoseksuele Arnhemse mannen die zaterdagnacht zijn mishandeld na een avondje stappen, zijn - sinds ze hun verhaal hebben gedaan - veel in het nieuws. Maar wat er nou precies is gebeurd, lijkt niemand te weten. De mannen zeggen dat ze vanwege hun geaardheid zijn mishandeld door een groepje Marokkaanse jongeren. Eén van de verdachten zegt juist dat híj werd aangevallen en heeft aangifte gedaan tegen het homopaar.

Journalistieke stappen

Volgens de landelijke ochtendkranten is er sprake geweest van homohaat. Het Algemeen Dagblad heeft de twee mannen, Ronnie en Jasper, op de voorpagina gezet met een regenboogvlag op de achtergrond. Zeven pagina’s in de krant bevatten bovenaan een regenboogbalk met foto’s van homo’s die elkaars hand vasthouden.

Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland denkt dat er in de berichtgeving journalistieke stappen overgeslagen. “Men is te snel in een activistische houding geschoten. De waarheidsvinding is overgeslagen. Homohaat is niet nieuw en het activisme appelleert aan een breed gedragen emotie in de samenleving.”

Wijndelts ziet de oproep van Barbara Barend op social media aan alle mannen om hand in hand te lopen dan ook los van wat er dit weekend is gebeurd. “In deze tijd was het wachten op een massale steunbetuiging voor deze problematiek.”

Haast

Oranje: “Door de haast van de media, wordt het verhaal veel groter. Op het moment dat gerespecteerde politici hand in hand gaan lopen omdat die de gebeurtenis koppelen aan een bepaald symbool, drijft het verhaal steeds verder weg van wat er echt gebeurd is. Als Alexander Pechtold met Wouter Koolmees hand in hand over het Binnenhof loopt, dan is dat nieuws, wat er ook aan ten grondslag ligt. Maar wat gebeurde er op die brug? Dat weten we nog niet."

Ster advertentie
Ster advertentie