Achtergrond
EO

Sylvana Simons: 'Amsterdam moet excuses aanbieden voor slavernijverleden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sylvana Simons: 'Amsterdam moet excuses aanbieden voor slavernijverleden'

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil dat de stad haar excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Hierover is maandag een initiatiefvoorstel ingediend door zeven politieke partijen. "Het is goed dat Amsterdam haar rol erkent", vindt raadslid Sylvana Simons. Een gesprek hierover was te horen in Dit is de Dag.

Moet Amsterdam excuses maken voor het slavernijverleden?

De partij BIJ1, waarvan Sylvana Simons fractievoorzitter is, steunt het voorstel ook. "Amsterdam heeft een grote rol gespeeld ten tijde van de slavernij en de koloniale periode die daarop volgde. We zien daar zowel fysiek als in de stad de gevolgen van. Er zijn mensen in Amsterdam die hierdoor nog steeds in een lastige economische sociale positie zitten. Daarom is het goed voor het helende proces, om excuses aan te bieden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Publicist en schrijver Kiza Magendane vindt dat we voorzichtig moeten zijn met deze vorm van emotionalisering. "Excuses kunnen vrijblijvend zijn als er geen juridische of politieke consequenties aan verbonden worden. Sylvana Simons heeft het over een helingsproces. Maar ik vraag mij af in hoeverre een excuus daaraan gaat bijdragen. Zodra je dat aanbiedt, breng je het gesprek juist ten einde. De pijn die leeft onder Amsterdammers kap je zo af."

Verantwoordelijkheid

"De stad moet erkennen dat zij heeft bijgedragen aan de slavernij. Die erkenning is belangrijk", aldus Simons. Magendane ziet een stad die kampt met segregatie. "Ik zie ook een stad en een land waar de zwarte medemens onderschat wordt. Dat is het probleem van de Nederlandse samenleving. Er moet rechtvaardigheid plaatsvinden, zodat er geen excuses meer nodig zijn. Heb de ballen om na te denken over juridische compensatie, anders blijven wij gevangen in een emotioneel debat dat ons niet helpt naar de toekomst toe."

Ster advertentie
Ster advertentie