Achtergrond

Zorghotels voor ouderen in opmars

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorghotels voor ouderen in opmars

[AVROTROS] Ouderen die een pols breken, of moeten herstellen van een longontsteking. Waar moeten ze heen? Het credo is zo lang mogelijk thuis wonen, maar er zijn niet altijd mantelzorgers beschikbaar om die taak op zich te nemen. Op de thuiszorg is bezuinigd en in het ziekenhuis en het verpleeghuis liggen de bedden vol.

Het zijn verontrustende nieuwskoppen die telkens weer opduiken: ‘Spoedeisende hulp overspoeld met ouderen’ en ‘Ouderen zoeken noodopvang in ziekenhuizen’. Het is het resultaat van het beleid dat bepaalt dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Aan de ene kant een mooi streven, de meeste mensen willen ook het liefst thuis wonen. Maar het blijkt vaak een wankel evenwicht. Want wie wat langer opvang nodig heeft, na bijvoorbeeld een ziekte of een val, komt vaak maar moeilijk aan een plek. De vraag naar dit soort tijdelijke opvang plekken groeit flink. Vorig jaar maakten 55.000 mensen gebruik van deze vorm van zorg. Het jaar daarvoor waren dat er nog 24.000. Zo’n 300 zorgorganisaties bieden nu zo’n eerstelijnsverblijf aan. Dat varieert in aparte afdelingen binnen verpleeghuizen, oud-verzorgingshuizen die weer in gebruik genomen worden, tot kamers in een regulier hotel.

Benieuwd hoe het er aan toe gaat in zo'n zorghotel? Verslaggever Joris Kreugel ging naar het Van der Valk Hotel De Biltsche Hoek waar het hotel 9 zorgkamers heeft geopend.

Zorghotels voor ouderen in opmars

In de studio is Jacqueline Joppe van ActiZ te gast. Een organisatie van en voor zorgondernemers. "Het gaat er om dat een patient op de goede plek terecht komt. zorgverzekeraars doen moeilijk als het gaat om de opvang van ouderOok spreken we Carolien Swart; zij is jarenlang transferverpleegkundige geweest in het Amstelland Ziekenhuis en was verantwoordelijk voor het zoeken naar een geschikte herstelplek voor patiënten die uit het ziekenhuis ontslagen worden.

Ster advertentie
Ster advertentie