Achtergrond
EO

Zijn de beperkende voorwaarden van Volkert terecht opgeheven?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn de beperkende voorwaarden van Volkert terecht opgeheven?

Volkert van der Graaf, de man die in 2002 politicus Pim Fortuyn vermoordde, hoeft zich niet langer bij de reclassering te melden. Dat bepaalde de rechter dinsdag in een kort geding dat Volkert had aangespannen. Volkert wil emigreren en daarvoor is de weg nu vrij. Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, vindt dat met deze gang van zaken geen recht is gesproken. Advocaat Peter Plasman snapt de uitspraak van de rechtbank wel.

Video niet beschikbaar

Yoeri Albrecht stoort zich vooral aan de houding van Volkert van der Graaf. "Hij lijkt procedures te chicaneren en de boel naar zijn hand te zetten, om niet te hoeven accepteren dat zijn terroristische daad gevolgen heeft", zegt Albrecht. "Daar wenst hij zich niet aan te conformeren." Albrecht begrijpt de verontwaardigde en boze reacties die de uitspraak vandaag opriep dan ook maar al te goed. "Uit zijn gedrag blijkt namelijk niet dat hij er spijt van heeft."

Recidive

Advocaat Peter Plasman vindt de uitspraak van de rechter daarentegen volkomen terecht. "Het belangrijkste punt is dat de voorwaarden helemaal niet zijn opgelegd als straf", zegt Plasman. "De voorwaarden zijn gesteld met een bepaald doel: het recidive gevaar zo veel mogelijk terugdringen. Het oordeel van de deskundigen is dat de voorwaarden daar niet meer aan bijdroegen en daar heeft de rechter naar geluisterd."

Plasman is het ook niet eens met het idee dat Volkert chicaneus bezig is. "Hij komt op voor wat hij meent zijn recht is en hij bewandelt daarvoor de juiste weg", stelt Plasman. "Hij heeft ook drie keer gelijk gekregen van de rechter."

Ongezonde discussie

Volgens Albrecht speelt het rechtvaardigheidsgevoel onder de bevolking ook een belangrijke rol. Dat zou zijn aangetast door deze uitspraak. "Dat is volkomen ten onrechte", vindt Plasman. "De mensen die hierover klagen moeten terug naar de basis. Volkert heeft zijn straf uitgezeten. Je komt in een ongezonde discussie terecht als je de rechterlijke uitspraken ter discussie gaat stellen."

Zijn beperkende voorwaarden Volkert terecht opgeheven?

Ster advertentie
Ster advertentie