Achtergrond

'Russische piloten zetten transponder uit, levensgevaarlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Russische piloten zetten transponder uit, levensgevaarlijk'

De spanningen tussen Rusland en de NAVO lopen hoog op. Sinds de annexatie van de Krim door Rusland is het aantal onderscheppingen van Russische vliegtuigen in het NAVO-luchtruim met 70 procent toegenomen. "Vanaf januari sturen we extra vliegtuigen naar de Baltische staten", vertelt de Nederlandse NAVO-generaal Nico Tak bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Nederland stuurt gevechtsvliegtuigen naar Litouwen en doet mee aan de ‘Baltic Policing Mission’. Dat is een missie in vredestijd om het luchtruim in de Baltische staten te beveiligen. "Sinds de Russische interventie hebben we vier vliegtuigen aan die missie toegevoegd. Ook de maritieme activiteiten en het verzamelen van inlichtingen zijn uitgebreid", zegt Tak.

Provocaties

De Russen breiden ondertussen hun provocaties in het NAVO-luchtruim uit. "Ze zetten bijvoorbeeld hun transponder uit als ze door het Europa vliegen. Dat is levensgevaarlijk voor het burgerluchtvaartverkeer. Een transponder geeft informatie over het type toestel en de snelheid", zegt Tak.

In 2014 kwam het bijna tot een botsing toen een Zweeds toestel plots moest uitwijken voor een Russisch gevechtstoestel. "Zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen. Onze verkenningstoestellen moeten dan van heel dichtbij het toestel identificeren", aldus Tak.

'Tailor-made aanpak'

De Europese Unie wil niet alleen economisch, maar ook militair een hoofdrol in de wereld spelen, zei EU-buitenlandchef Mogherini eerder deze week. Generaal Tak ziet dat de NAVO en de EU al op een aantal terreinen intensief samenwerken. "In de Balkan en op de Middellandse Zee vindt er samenwerking plaats. Steeds opnieuw zie je dat de problemen waar we mee te maken hebben een ‘tailor-made aanpak’ nodig hebben. Daar kunnen de EU en de NAVO elkaar in versterken en aanvullen."

Het tv-programma Brandpunt was in Estland omdat daar vaak het luchtruim wordt geschonden. De uitzending is vanavond te zien om 20.25 uur op NPO 2

Ster advertentie
Ster advertentie